با وجود اینکه افزایش قیمت تایر ایرانی فعلاً منتفی اعلام شده اما بررسیهای میدانی حاکیست تایرسازان افزایش ۱۵ تا ۲۰ درصدی در قیمتهای ارائه شده خود را اعمال کرده اند.
به گزارش پارس تایر، ماجرا از آنجا آغاز شد که از ۲۶ مهرماه که انجمن صنفی صنعت لاستیک دوباره در نامهای دستور افزایش ۳۰ درصدی قیمت تایر را صادر کرد، درحالیکه این کار بدون هماهنگی با سازمان حمایت از مصرفکنندگان بود.
این در حالی بود که انجمن تولیدکنندگان تایر، در دفاع از این افزایش گفت: انجمن، میتواند افزایش قیمتهای خود را در قالب ضوابط سازمان حمایت تعیین کرده و دلایل خود را برای سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان ارسال کند و در صورت مغایرت در مدارک، سازمان حمایت امکان جریمه شرکتها در هنگام افزایش قیمت را دارد، اما اگر دلایل قابلقبول باشد افزایش قیمت در حوزه تایر خودرو مورد تأیید سازمان حمایت قرار خواهد گرفت.
در این مصوبه افزایش قیمت تایر را در دو مرحله اعلام شد که تایرهای سواری رادیال مجموعاً ۳۰ درصد افزایش داشته باشد و در مرحله اول ۲۰ درصد و در مرحله دوم ۱۰ درصد اعمال خواهد شد. همچنین تایرهای بایاس و رادیال نیمهسنگین، سنگین و کشاورزی مجموعه ۴۰ درصد که در مرحله اول ۳۰ درصد و در مرحله دوم ۱۰ درصد افزایش را تأیید کرد.
نکته اینجا بود که در میان مردم افزایش یا عدم افزایش رسمی قیمت لاستیک بیشتر مورد توجه قرار گرفت و این موضوع با واکنش منفی مصرفکنندگان، نمایندگان، مسئولان و دستگاههای نظارتی ادامه یافت تا جایی که مسلم صالحی نماینده مجلس گفت: افزایش قیمت لاستیک موجب تحصن و اعتراض رانندگان خواهد شد و از دولت خواست تا قیمت لاستیک بار دیگر بیرویه افزایش نیابد.
افزایش مجدد ۴۰ درصدی قیمت در پی افزایش ۵۰ درصدی سال قبل
این در حالی است که کارشناسان معتقد هستند، تایرسازان با قیمت کنونی در وضعیت مناسبی قرار ندارند و با وجود اینکه قیمت تایر آخرین بار در آبانماه سال گذشته، ناگهان ۵۰ درصد افزایش یافت، اما هزینه تمامشده تولید در نرخ مواد اولیه و حقوق کارگران از سال گذشته تاکنون افزایش داشته و حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از واردات مواد اولیه، محدودیت صادرات و مشکلاتی مثل قاچاق بر این مشکل افزوده است. این مشکلات موجب شده تولید و صادرات این محصول کاهش یابد.
افزایش ۱۵ درصدی قیمت تا بررسی مستندات توسط سازمان حمایت
مصطفی تنها سخنگوی انجمن تولیدکنندگان تایر، در روزهای اخیر در این خصوص گفت: بر اساس مصوبه هیئتمدیره انجمن تایر، قیمت تایرهای تولیدی در کشور از امروز ۱۵ درصد افزایشیافته است. قیمت تمام شده تولید تایر بیش از ۱۵ درصد افزایش داشته، اما تولیدکنندگان به این نتیجه رسیدند که بازار کشش افزایش بیشتر قیمتها را ندارد. در شرایط فعلی تولید برای کارخانهها آنهم با قیمتهای قبل بهصرفه نیست، البته تولیدکنندگان تا حد توان مشغول تولید هستند و نمیگذارند اختلالی در بازار به وجود آید، اما باتوجهبه هزینههای تولید افزایش قیمت در تایر اجرایی شده است.
درخواست رانندگان از مجلس و وزارت صمت
علیرضا سمنانی از فعالان بخش حملونقل جادهای در این زمینه گفت: در بخش حملونقل جادهای همیشه نرخ حمل بسیار پایینتر از شاخص تن کیلومتر بوده و هست و افزایش نرخ شاخص همیشه جهت جبران هزینهها بوده است آیا میتوان با استفاده از کلمه بهناچار، به هر کاری جهت بقا دست زد و خانواده حملونقل جادهای را دچار تشنج کرد؟ آیا راه دیگری جز افزایش قیمت نیست؟
وی همچنین گفت: رانندگان و کامیونداران از نمایندگان مردم میخواهند که در حوزه اختیارات خود به جریان ورود کنند و ادامه داد: سه سال و اندی از اعتراض به حق خرداد ۹۷ رانندگان و کامیونداران گذشته، اما همچنان مشکلات رانندگان پابرجاست، لاستیک فقط یک مورد از ده ها مورد مشکلات رانندگان در حوزه وزارت صمت است و نمایندگان قصد دفاع از این صنعت را دارید، بهفوریت موارد دیگر را هم در دستور رسیدگی قرار دهید.
قیمتگذاری محصولات هر بنگاه بهصورت جداگانه با توجه به مستندات ارائه شده تعیین تکلیف خواهد شد
به گزارش خبرنگار ما در نهایت شاهد بودیم که سازمان حمایت از مصرفکنندگان با انجمن صنعت تایر جلسهای برگزار کرد که طی آن مقرر شد: اعمال درصد افزایش قیمت یکسان برای محصولات شرکتهای تولیدکننده انواع تایر سبکوسنگین از سوی انجمن منتفی شده و قیمتگذاری محصولات هر بنگاه بهصورت جداگانه صورت پذیرد و حسب وظایف نظارتی این سازمان، کلیه بنگاههای تولیدکننده تایر نیز موظف شدند حداکثر ظرف ۴۸ ساعت صورتهای مالی حسابرسی شده و مدارک و مستندات مربوطه را برای بررسیهای لازم به این سازمان ارسال کنند.
پس از این جلسات اتحادیه صنف فروشندگان لاستیک شیراز در اطلاعیهای خطاب به اعضای صنف خود اعلام کرد: باتوجهبه این که هیچگونه افزایش قیمت رسمی تا تاریخ ۹ آبانماه ۱۴۰۰ اعلام نشده، نسبت به رعایت قیمتهای مصوبه قبلی اقدام شود و در صورت عدم رعایت و مشاهده هرگونه تخلف از طریق واحدهای نظارتی، مسئولیت آن به عهده مسئول واحد صنفی است.
افزایش قیمت فعلاً منتفی
این گزارش حاکیست باوجود اینکه افزایش قیمت فعلاً منتفی اعلام شده و مشروط به بررسیهای سازمان حمایت شده است اما، بررسیهای میدانی حاکی از این است که پس از ۲۶ مهرماه چند روزی عرضه در کلیه سنترهای شرکتهای تولیدکننده تایر و بازار متوقف شد و پس از شروع مجدد عرضه افزایشی ۱۵ تا ۲۰ درصدی در قیمتهای ارائه شده دیده میشود که با وجود گزارشات فراوان از این تخلف هنوز هیچ اقدامی از سوی مسئولان برای جلوگیری از این افزایش قیمت صورت نپذیرفته است.
در نهایت به نظر میرسد، دولت و وزارت صمت اکنون باید تمهیداتی برای برطرفشدن مشکلات صنعت تایر در زمینههایی مثل فروش تایر در بازارهای خارجی، جلوگیری از قاچاق و حمایتهای لازم از طرف سازمان و نهادهای مربوط بیندیشند تا باتوجهبه مشکلات موجود مشکل جدیدی به وجود نیاید و از فشار وارده به صنعت حملونقل و مردم کاسته شود. /دانا