حساب کاربری

یا

حداقل 8 کاراکتر

دولت کنترل بازار تایر را بدست گرفت

تایر
زمان مطالعه : 4 دقیقهتاریخ انتشار : 6 آبان 1402تعداد بازدید : 293نویسنده :
پرینت مقالـه

می پسنـدم0

اشتراک گذاری

اندازه متن12

دولت کنترل بازار تایر را به دست گرفت تا بلکه تا پایان سال قیمت تایرهای سواری را که در این مدت به صورت لجام گسیخته روبه جلو در حرکت بود. سامان دهد.

به گزارش پارس تایر، در ماههای اخیر قیمت تایرهای پر مصرف ایرانی در سایزهای 13,14 و15 در بازار آزاد رشدی عجیب را تجربه کرد تا جایی که در بازار آزاد برخی سایزها به دو برابر قیمت مصوب و حتی بیشتر به مصرف کننده نهایی فروخته می شدند. شاید بیشترین رشد قیمت را تایرهای رینگ 13 داشتند سایزی که مورد مصرف خودروهای خانواده پراید بوده و مصرف کننده آنها هم طبقه متوسط و رو به پایین جامعه هستند کاهش تولید این سایز تایر در کارخانه های تایرسازی از یک سو و سودجویی عده ای در بازار از سوی دیگر باعث شده بود قیمت تایرهای مورد نیاز خودروهای پر تیراژ سر به فلک بگذارد.

چینی ها به کمک می آیند

عدم تخصیص به موقع ارز مورد نیاز کارخانه های تایرسازی توسط دولت و کاهش تیراژ تولید در تابستان امسال از یک سو و چانه زنی های مکرر تایرسازان با دولت بر سر واقعی سازی قیمتها که باعث شد چند ماهی تایر به بازار تزریق نشود از سوی دیگر همگی دست به دست هم دادند تا قیمت این کالا در بازار صعودی شود اما این بار گویا دولت به جای حمایت از تایر سازان داخلی و پیدا کردن مشکلات اصلی در نظام تولید و توزیع خود دست به کار شده است تا بازار را با واردات محصولات چینی سامان دهد. در تازه ترین اتفاق تعرفه گمرکی واردات تایرهای سواری از 32 به 6 درصد کاهش یافت.

البته فقط تا پایان سال تا بلکه با این شیوه بتوان با ورود چینی ها که سابقه زیر فروشی (دامپینگ) در کشور را نیز در کارنامه دارند قیمت تایر در بازار فروکش کند. هیات دولت در جلسه 26 مهرماه خود و بنا بر پیشنهاد وزارت صنعت معدن و تجارت تعرفه واردات را به 6 درصد کاهش داد تا این بار ارزی را که می توانست در قالب مواد اولیه مورد نیاز تایرسازان تخصیص داده شود در اختیار شرکت های وارد کننده تایر قرار گیرد. با این اتفاق تایرهای وارداتی با قیمت تمام شده پایین تر روانه بازار خواهند شد و تایرسازان که تمرکز خود را بر تامین سایزهای اسپرت مورد نیاز خودروسازان گذاشته اند می توانند به تولید خود مشغول شوند.

خودروسازان هم وارد کننده تایر می شوند

اما شوک اصلی به صنعت تایر را دولتی ها از طریق خودروسازان وارد کردند. از گذشته تا امروز بازار فروش به خودروسازان اولویت نخست تایرسازان بوده است. تاجایی که محصولات خود را با قیمت توافقی به خودروساز می فروختند و اگرچه مطالبات خود را به جای نقد در اقساط بلندمدت دریافت میکردند اما همکاری با خودروساز را به تامین بازار ترجیح میدادند؛ چراکه خودروساز به عنوان یک مشتری ثابت در هر شرایطی تایر تولیدی را از کارخانه ها خریداری می کرد. اما این بار دولت برای ساماندهی وضعیت بازار این اجازه را به خودروسازان داد تا کالای مورد نیاز خود در خطوط تولید را نه از کارخانه های داخلی بلکه از طریق واردات تامین کنند آن هم واردات با تعرفه ۶درصد که برای خودروسازان بسیار مطلوب است. اگر میزان تولید خودرو در کشور را سالانه یک میلیون دستگاه در نظر بگیریم تامین تایر از طریق واردات می تواند ۵میلیون حلقه تایر را به جای خطوط تولید خودروسازان روانه بازار کند و براساس خواسته مسئولان دولتی از التهابات بازار و قیمت ها بکاهد.

بر اساس نامه سید محمد حسام زاده سرپرست معاونت معادن و فراوری مواد دفتر صنایع شیمیایی و پلیمری وزارت صمت که خطاب به توکلی لاهیجانی مدیرکل صنایع خودرو نوشته شده است از این پس خودروسازان میتوانند تایر مورد نیاز خود را وارد کنند تا تولیدات تایرسازان برای پوشش تقاضای مصرف در بازار توزیع شود. اما نکته مهم عدم نقدینگی خودروسازان در پرداخت مطالبات تایرسازان است و این نکته ابهام زا مطرح میشود که خودروسازان اگر توان مالی برای واردات تایر از خارج کشور را دارند چرا تا امروز در بازپرداخت بدهی های معوق خود به تایرسازان تعلل می کردند.

اشتباه بزرگ دولت در طرح شفاف سازی بازار لاستیک

اگر کاهش تعرفه واردات تایر به کشور و باز گذاشتن دست خودروسازان برای وارد کردن تایر را گامی در جهت کاهش قیمتها در بازار بدانیم احتمالا دولت گام سوم را اشتباه برداشته و با دخالت در نظام توزیع کارخانه ها، سعی در حذف بدنه اصلی بازار یعنی عمده فروشان این محصول دارد. عمده فروشانی که صنعت با سرمایه آنها اداره شده و توان تزریق نقدینگی از سوی آنها باعث میشود صنعت تایر تا امروز علاوه بر سر پا ماندن توسعه نیز پیدا کند گفته میشود یکی از پلت فرم های فروش تایر پس از آنکه به رغم حمایت دولت موفق به دریافت نقدینگی و مدیریت خرید نمایندگان شرکتهای تایر ساز نشد، دست به اقدامی عجیب زده است. این اپلیکیشن با دسترسی به اطلاعات سامانه جامع تجارت، یک باره در آخرین روزهای هفته گذشته پیامی به خرده فروشان و تایر فروشان غیر نماینده فرستاد و برای آنها سبد 300 میلیون تومانی اعلام کرد.

در این سبد فروش تنها تایرهای سایز 13 تا 15 وجود دارد که گفته می شود بدون هماهنگی با گروه صنعتی بارز اعلام شده است. شوک این پلت فرم به بازار کافی بود تا گروه صنعتی بارز در سومین روز آبان ماه اطلاعیه ای صادر کند و به تایر فروشان هشدار بدهد تنها مرجع اعلام سبدهای سهیمه نمایندگان گروه صنعتی بارز است و هر گونه اعلام فروش سبد تولیدی بارز و درخواست واریز وجه از جانب هر شخص یا سازمان غیر از این گروه صنعتی از درجه اعتبار ساقط است.

دخالت در نظام فروش و توزیع تایر در شرایطی صورت می گیرد که گردش مالی سالانه این صنعت نزدیک به 50 هزار میلیارد تومان است و هر شخص سازمان و پلت فرم فروش را با توجه به تعداد مشتری زیاد خود برای ورود به این بازار وسوسه می کند حتی اگر قرار باشد این ورود غیر کارشناسی؛ منجر به خروج سرمایه از کشور نابود شدن صنف تایر فروشان ایجاد مشکل برای تایرسازان در فروش تایرهای کم طرفدار در این بازار راکد شود. حال باید دید مسئولان وزارت صمت و دیگر نهادهای مسئول در ادامه شفاف سازی فروش تایر در کشور دست به حل مساله خواهند زد یا در صدد پاک کردن صورت مساله خواهند بود؟! / دنیای خودرو

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقایسه محصولات

0 محصول

مقایسه محصول
مقایسه محصول
مقایسه محصول
مقایسه محصول