خبری کوتاه اما شوک آور برای فعالان بازار و صنعت تایر! ارز دولتی موردنیاز برای تامین 500 هزار حلقه تایر سنگین وارداتی تامین شد. خبری که بخشهای خبری مختلف صداوسیما به نقل از رئیس کمیسیون عمران مجلس اعلام کردند و البته برنده اصلی این تصمیم را هم رانندگان بخش حملونقل سنگین دانستند زیرا قرار است تایر موردنیاز خود را ارزان خریداری کنند.
به گزارش پارس تایر، 22 فروردین ماه اسحاق جهانگیری، معاوناول رئیسجمهور با ابلاغ مصوبهای کالاهای مشمول دریافت ارز ترجیحی را مشخص کرد و براساس همان نامه مواد اولیه تولید تایر و تایرهای سنگین وارداتی که تا پیش از این با استفاده از دلار 4200 تومانی به کشور وارد میشدند، از لیست دریافتکنندگان ارز دولتی خارج شدند.
طبق همین ابلاغیه واردکنندگان تایر و حتی تولیدکنندگانی که اقدام به واردات مواداولیه کرده بودند، برای ترخیص کالاهای خود از گمرک ملزم به پرداخت مابهالتفاوت نرخ ارز شدند. بااینحال چندماه بعد وزارت صمت در تصمیمی عجیب 300 هزار حلقه تایر را که توسط سه شرکت خاص به کشور وارد شده بودند، از شمول این تصمیم خارج کرد و این تایرها بدون پرداخت مابهالتفاوت نرخ ارز وارد چرخه توزیعی شد. یک تصمیم غیرکارشناسی که صدای صنعتگران را نیز درآورد و زمزمههای تعطیلی تولیدکنندگان تایرهای باری- اتوبوسی را بر سر زبانها انداخت.
بااینحال هنوز مدتطولانی از این تصمیم نگذشته بود که رئیس کمیسیون عمران مجلس از تامین ارز دولتی موردنیاز برای واردات 500 هزار حلقه تایر سنگین دیگر خبر داد. آنهم در شرایطی که براساس مستندات وزارت صمت و بانکمرکزی هیچ واردکنندهای از آبانماه سال گذشته تاکنون موفق به دریافت ردیف تخصیص ارز دولتی برای واردات تایر نشده است. اما این تعداد تایر بهرغم ممنوعیت تخصیص ارز دولتی به واردات تایرهای سنگین چگونه قرار است راهی بازار شوند؟
این سوالی است که باید برای رسیدن به پاسخ آن سراغ پرونده شرکتهای بزرگی رفت که یکسال پیش ارز دولتی برای واردات تایر را دریافت کردند اما هنوز کالایی به کشور وارد نشده است.
همچنین بخوانید: از سرگیری تخصیص ارز برای واردات تایرهای سنگین
بهگفته یکی از کارشناسان بازار تایر، براساس مصوبه دولت و تغییر گروه ارزی واردات تایر ارز دولتی به واردات این کالا تخصیص داده نمی شود و از آبانماه سال قبل نیز هیچ واردکنندهای ارز دولتی دریافت نکرده است.
وی که تاکید داشت نامی از او برده نشود، گفت: متاسفانه برخی شرکتها بهرغم دریافت ارزدولتی از سال گذشته تاکنون، هیچ اقدامی برای واردات تایر به کشور انجام نداده بودند. این تعداد تایر با نرخ دولتی درواقع همان کالاهایی هستند که برای خریدشان ارز به واردکننده پرداخت شده ولی اقدام عملی برای وارداتشان صورت نگرفته است.
وی تاکید کرد مسئولان باید پیگیر منابع ارزی که ۱۱ماه در اختیار عدهای خاص بوده اما دراین مدت اقدامی برای واردات کالا نکردهاند، باشند.
حال باید منتظر ورود این تعداد تایر به کشور بود تا مشخص شود این تایرها توسط کدام شرکت خریداری و در بازار توزیع میشود. اسامی که میتواند به ابهامات موجود در پرونده واردات تایرهای سنگین با ارز دولتی آنهم ۱۱ماه پس از توقف تخصیص ارز ترجیحی پاسخ دهد./دنیای خودرو