دبیر انجمن زنجیره ارزش صنعت تایر گفت: مشکلات سامانه موجب شده بسیاری از نمایندگان، به جای خرید لاستیک از لاستیک خارجی قاچاق استفاده کنند.
به گزارش پارس تایر، عبدالله شهریوری دبیر انجمن زنجیره ارزش صنعت تایر، با بیان این مطلب و با اشاره به اینکه حد مجاز ثبت سفارش در سامانه تجارت فقط چهار حلقه لاستیک است و چنانچه متقاضی بیش از آن بخواهد سفارش دهد حتما باید تاجر یا مغازه دار باشد، اظهار داشت: مشکلات سامانه موجب شده بسیاری از نمایندگان، به جای خرید لاستیک ایرانی از لاستیک خارجی قاچاق استفاده کنند.
وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر شاهد رونق واردات به جای حمایت از صنعت هستیم، ادامه داد: سامانه تجارت موجب شده است سرمایههای موجود در دست عمده فروشان و خرده فروشان به سوی لاستیک های خارجی روانه شود که نه نیاز به امکانات خاصی دارد و نه در معرض رصد سازمان امور مالیاتی، سازمان تعزیرات و یا بازرسی قرار می گیرد!
به گفته دبیر انجمن زنجیره ارزش تایر، با طرح اخیر، بازار فروش تایر کاملا در اختیار خارجیان قرار گرفته است و کارخانجات داخلی که 70 درصد نیاز کشور را تامین میکنند با مشکلات فراوانی روبرو شده اند به نحوی که میزان فروش تولیدکنندگان در ماه های گذشته 17.10 و 20 درصد کاهش یافته که بسیار خطرناک است چه از نظر فساد مواد اولیهای که برای تولید 100 درصد در نظر گرفته اند و چه از نظر نقدیندگی که به شدت همه آنها را تحت فشار قرار داده است.
شهریوری در ادامه اظهار داشت: پس از افزایش قیمت رسمی تایر که به دلیل تفاوت نرخ ارز دولتی از 4200 تومان به حدود 25000 تومان صورت گرفت سایزهای پر مصرف مانند 14-15-16 عملا” از بازار آزاد خارج شدند و پایینتر از قیمت رسمی عرضه می شود و ثبت در سامانه جز اتلاف وقت و حبس سرمایه نمایندگان ثمری به دنبال ندارد.
همچنین بخوانید: افزایش هزینه های واردکنندگان لاستیک، بازار قاچاقچیان را گرم کرد
وی متذکر شد: در مورد بسیاری از لاستیک فروشان خرده فروش به دلیل عدم وجود امکانات زیرساختی و سخت افزاری مناسب نظیر رایانه و قطع و وصل شدید اینترنت و عدم مهارت فنی آنها به این امور، خرید اینترنتی سامانه ای کار را برای آنها دشوار کرده است. در شهرستانهای دورافتاده نیز این وضع با وخاومت بیشتری روبرو است.
دبیر انجمن زنجیره ارزش صنعت تایر، با توجه به اینکه نمایندگان و فروشندگان لاستیک امکان خرید دوباره از کارخانجات را ندارند و اعلام می کنند هنوز از بسته قبلی یک حلقه هم حواله سامانه به آنها تعلق نگرفته است، تصریح کرد: با توجه به قدرت خرید کاهش یافته مردم به خصوص قشر ضعیف، آنها به ناچار به مصرف تایرهای بی کیفیت روکشدار روی آوردهاند که به اسم لاستیک خارجی دست دوم ارزان به آنها تحمیل می شود.
شهریوری با اظهار تاسف از اینکه مصرف کنندگان در کشوری که 12 کارخانه تایرسازی دارد باید تایر دست دوم خارجی روکش شده مصرف کنند که سلامت جانشان را به خطر می اندازد، اضافه کرد: طراحی سامانه به گونه ای است که امکان فروش به صورت سبد محصولات را ایجاد نمی کند و موجب دپوی حجم زیادی از تولیدات کارخانه های تولیدی شده است. این موضوع علاوه بر از بین رفتن سرمایه بسیار، موجب اختلال در خطوط تولید آنها نیز شده است.
به گفته وی، وجود سامانه زمانی مفید بود که دلار 4200 تومانی وجود داشت و تفاوت قیمت بازار آزاد با قیمت دولتی بالا بود، و اکنون به نظر میرسد آثار منفی آن بسیار بیشتر از اثرات مثبتی باشد که برایش متصور بوده ایم.
شهریوری با اظهار نگرانی از اینکه با لاینحل ماندن موضوع و الزام استفاده از سامانه فوق در توزیع تایر و تداوم روند منفی فروش و تولید کارخانجات و انباشت تایر در انبارها و کمبود سرمایه در گردش در نهایت شاهد تعطیلی آنها و بیکاری صدها هزار نفر باشیم، اظهار امیدواری کرد که به دنبال نامه نگاری های صورت گرفته با دولتمردان و پارلمان بخش خصوصی کشور، و در زمانی کوتاه بهترین تصمیمات برای رفع این چالش گرفته خواهد شد.
دبیر انجمن زنجیره ارزش صنعت تایر در پایان از درخواست این انجمن برای بررسی ” موضوع حذف ثبت تایر در سامانه ” در جلسه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی کشور خبر داد تا در اسرع وقت و با حضور مسئولان مرتبط مورد بررسی و تجدید نظر قرار گیرد.
براساس این گزارش، به منظور مدیریت صحیح تخصیص و مصرف تایر مدتی است که سامانهای احداث شده و خریداران موظف هستند خرید خود را از طریق ثبت تقاضا در این سامانه انجام دهند.
خاطرنشان می شود: این طرح با هدف مدیریت صحیح بازار و توزیع عادلانه برنامهریزی و اجرا شده است اما در عمل و بعد از پیادهسازی سامانه، کم کم آثار و پیامدهای نامطلوبی آشکار شد و برخلاف مقصود اصلی مسئولان امر در این باب برای صنعت استراتژیک لاستیک، معضلات و مشکلات عدیدهای پدید آمده که عدم توجه به آنها و چاره اندیشی ممکن است در این صنعت مادر بحران هایی پدید آورد که اثراتش به تمام حوزهها و صنایع دیگر کشیده شود./خبرخودرو