هرساله با نزدیک شدن به ایام عید باستانی نوروز، قیمت کالاها افزایش مییابد که بازار خودرو، لوازم و قطعات آن از این امر مستثنی نیست.
به گزارش پارس تایر، بازار شب عید هرساله دغدغه مردم و مسئولین کشور بوده است. افزایش تقاضا در اکثر کالاها در ایام منتهی به عید باستانی نوروز، هر ساله مسئولین را به تکاپو میاندازد تا بتوانند با عرضه مناسب کالاهای مورد نیاز، مانع افزایش چشمگیر قیمتها شوند.
هرچند تلاشها همه ساله و از طرف همه دولتها برای کنترل بازار صورت میگیرد، اما جو روانی افزایش تقاضا در این ایام، خود باعث افزایش قیمتها میشود. همچنین برخی اصناف، بیشترین میزان فروششان در سال، ایام شب عید است و با افزایش قیمتها در این ایام، جبران میزان فروش سالیانهشان را میکنند.
از طرفی با توجه به تعطیلی طولانی مدت در ایام نوروز، آمار سفرها در کشور رشد شدید پیدا میکند. بالا رفتن آمار سفرها باعث افزایش تقاضا برای خرید خودرو در ایام نزدیک به عید نوروز میشود که این افزایش تقاضا، قیمت را بالا میبرد.
افزایش قیمت خودرو، افزایش قیمت لوازم و قطعات خودرو را در پی دارد. لاستیک از همین دست لوازم خودروست که در این ایام با افزایش قیمت مواجه میشود.
بازار لاستیک سواری در ماههای اخیر، با مشکلات شدیدی دست و پنجه نرم میکند. تفاوت قیمت این کالا در بازار با قیمت مصوب وزارت صمت، اختلاف فاحش دارد تا جایی که لاستیک پراید بازاری حدوداً ۸۸ درصد گرانتر از لاستیک مصوب است. این در حالی است که هیچ نظارتی هم بر بازار وجود ندارد.
از طرفی، وزارت صمت برای واردات لاستیک سواری، ارز دولتی نمیدهد و وارد کنندگان مجبورند با ارز نیمایی یا آزاد لاستیک وارد کنند که از نظر اقتصادی صرفهای ندارد.
ممانعت از ایجاد رقابت بین کالای وارداتی و تولید داخلی، فرصت را برای جولان تولیدکنندگان فراهم میکنند تا بتوانند نبض بازار را در دست گرفته و بر بازار تسلط کامل داشته باشند.
حال با توجه به چنین شرایط ملتهبی که بازار تایر سواری دارد و همچنین نزدیکی به ایام عید نوروز، قیمت این کالا رشد بیشتری خواهد داشت.
سال گذشته با افزایش قیمت لاستیک کامیون و اعتراضات ناشی از آن، دولت تصمیم گرفت تعرفه واردات این کالا را حذف کند و به واردکنندگان ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی پرداخت کند تا با افزایش واردات، بتواند بازار را کنترل کند. از طرف دیگر، وزارت صمت سامانهای را برای عرضه لاستیک کامیون با قیمت دولتی طراحی و اجرا کرد.
زمانیکه انبارها از لاستیک پر شد و سامانه طراحی شده فعال شد، رانندگان کامیون به راحتی با ثبت نام در این سامانه، لاستیک را با قیمت مصوب دولتی دریافت میکردند و بدین صورت، بازار آزاد هم برای بقای خود مجبور شد قیمت را تا حد قیمت مصوب پایین آورد تا جایی که در حال حاضر در برخی مدل ها، قیمت بازار آزاد از قیمت دولتی ارزانتر است
به گفته مسئولین، تولید داخلی ما در زمینه لاستیک سواری جوابگوی نیاز داخل هست و نیاز چندانی به واردات نداریم؛ بنابراین سازوکاری مانند ایجاد سامانهای که برای لاستیک کامیون طراحی شد میتواند آشفتگی بازار لاستیک سواری را کنترل کند و حباب قیمتی آن را بترکاند؛ همانگونه که فعالیت سامانه لاستیک کامیون توانست ظرف یکی دوماه قیمت این کالا را به شدت کاهش دهد.
همچنین اگر تولید کنندگان داخلی همکاری نکنند، از آنجا که بازار تایر سواری به صورت انحصاری دست تولید کنندگان داخلی است، وزارت صمت میتواند با تهدید آنها برای تسهیل واردات این کالا، آنها را مجبور به همکاری کند./بازارنیوز