
پیشنهاد معاون بازرگانی داخلی و دبیر کارگروه تنظیم بازار برای تغییر اولویت ارزی واردات تایرهای سنگین از گروه یک به نیما از بیست روز گذشته تا امروز روی میز وزیر صمت قرار گرفته است.
پیشنهاد بسیار مهمی که نشان از دغدغههای بزرگ معاون وزیر صمت برای حذف رانت ناشی از ارز دولتی و صیانت از منابع محدود ارزی کشور دارد. اما مشخص نیست چرا چنین پیشنهاد مهمی که خود به تنهایی میتواند جلوی حیفومیل میلیونها دلار از منابع ارزی را بگیرد، پس از گذشت 20روز هنوز مسکوت باقی مانده و اقـــدامی درباره آن انجام نگرفته است؟
به گزارش پارس تایر، بر اساس نامهای که توسط عباس قبادی، معاون بازرگانی داخلی وزارت صمت به نفر اول این وزارتخانه نوشته شده،پیشنهاد شده است اولویت ارزی واردات تایر سنگین و مواد اولیه مربوط به آن تغییر پیدا کند.
در این نامه معاون وزیر صمت از اختیارات این وزارتخانه بر اساس مصوبه شانزدهم مرداد سال 97هیات وزیران استفاده کرده و اینگونه آورده است: «براساس اختیاراتی که این مصوبه به وزارت صمت داده است و امکان بازنگری و بهروز رسانی فهرست کالاهای گروه اول مشمول دریافت ارز 4200تومانی برای واردات را فراهم کرده است، پیشنهاد می کنیم بنا به دلایلی که در ادامه به آن ا شاره خواهد شد، ارز واردات تایرهای سنگین از گروه یک ارزی به نیما تغییر کند.»
اولین دلیل قبادی برای ارائه این درخواست حذف سهمخواهی ناشیاز تامین ارز 4200تومانی و صیانت از منابع محدود ارزی کشور است و متاسفانه بهدلیل پیچیدگیهای فنی و تنوع لاستیک با گلهای متفاوت، راستیآزمایی نرخ فروش شرکت های خارجی بسیار دشوار است.
معاون وزیر در نامه پیشنهادی خود موضوع فاکتورسازیها و بیشاظهاریهایی را که بارها درباره آنها هشدار داده بودیم نیز مطرح کرده و آورده است شرکتهای تایرساز چینی هیچگونه پایبندی به عدم صدور اسناد تجاری صوری ندارند و مطابق با تقاضای تجار اقدام میکنند. بهعنوانمثال یک برند چینی به کشور پاکستان 30درصد پایینتر از نمونههای خریداریشده توسط تجار ایرانی کالا صادر کرده است و تاجر به بهانه متفاوت بودن گل لاستیک بیشاظهاری میکند!
دومین نکتهای که دراین نامه بر آن تاکید شده است، موافقت معاونت امور صنایع، بانکمرکزی، بخش خصوصی و تمام دستاندرکاران ذیربط با این پیشنهاد است.
دراین نامه روند نهچندان رضایتبخش تخصیص ارز 4200تومانی از سوی بانکمرکزی، افزایش رسوب کالا در بنادر و روند تصاعدی دموراژ محمولههای لاستیک بهدلیل مشکلات ناشیاز عدم انتقال ارز به فروشنده نیز ذکر و بر حمایت ازصنایع داخلی نیز تاکید ویژه ای شده است.
به گزارش پارس تایر، این نامه در شرایطی از اتاق معاون وزیر صمت به دفتر وزیر رفته که بارها نسبت به تخلفات گسترده ارزی و زمینه سوءاستفاده از ارز دولتی توسط رسانهها هشدار داده شده است. شاید نکته جالب تغییر اولویت ارزی به مدت دو روز در هفته گذشته و الزام تجار به پرداخت مابهالتفاوت برای ترخیص کالاهای مانده در گمرک باشد، تصمیمی که یکباره با عنوان اشتباه سیستمی برگردانده شد.
پیگیریهای خبرنگار ما حکایت از این واقعیت دارد که این اتفاق بیارتباط با پیگیریهای تعداد محدودی از تجار استفادهکننده از ارز دولتی نیست.
اما نکته بسیار جالب دراین نامه تاکید معاون وزیر صمت بر حذف ارز دولتی از مواد اولیه تولید تایرهای سواری و سنگین و درنتیجه فراهم بودن امکان سوءاستفاده در تولید تایر سواری است که بههمین دلیل خواستار تغییر اولویت ارزی مواداولیه تولید تایرهای سنگین به نیمایی شدهاند.
حال سوال اینجاست به غیر از سیمتایرهای سنگین کدام مواد اولیه وارداتی با مواد اولیه بهکاررفته در تولید تایرهای سواری تفاوت دارد که وزارت صمت به دنبال تغییر اولویت ارزی واردات آنهاست؟/دنیای خودرو