گران فروشی این بار به سبک برخی وارد کنندگان لاستیک های سنگین دولتی، داد رانندگان خودروهای سنگین را در آورد.
به گزارش پارس تایر، به تازگی یکی از برندهای لاستیک سنگین چینی که با وجود توقف تخصیص ارز دولتی به تمام واردکنندگان تایرهای سنگین، همچنان در سال جاری به کشور وارد شد و توسط شبکه فروش تایرهای سنگین به فروش رسید، در اقدامی عجیب به ازای هر جفت تایر تا یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان بیشتر، از شرکتهای حمل ونقل و راننده های خودروهای سنگین دریافت می کند.
این تایرها که با تعداد زیاد به کشور وارد شده و شرکت وارد کننده نیز برای وارداتش از ارز ترجیحی یا همان دلار ۴۲۰۰ تومانی استفاده کرده، به یکباره طی یک ماه گذشته به ازای هر جفت ۸۰۰ هزار تومان افزایش قیمت داشته است. این در حالی است که نرخ ارز دولتی از ۴۲۰۰ تومان بالاتر نرفته و تایرسازان دست چندم چینی نیز که این شرکتها از آنهاخرید می کنند، طی چند ماه گذشته کالاهای خود را با افزایش قیمت نفروخته اند.
اما آنچه سبب نارضایتی راننده های خودروهای سنگین شده، بالا رفتن ۴۰۰ هزار تومانی قیمت به ازای هر حلقه تایر سنگین این برند در شبکه فروش است که تنها با حواله راهداری به رانندگان خودروهای سنگین تحویل داده میشود.
البته شرکت واردکننده این تایرها از چنین تخلف آشکار دیگری نیز در نحوه فروش تایرهای خود دارد که گویا از چشم کارشناسان وزارتخانه های راه وشهرسازی و صنعت، معدن و تجارت دور مانده و این شرکت تایرهای تیوب دار را که روی آنها عبارت TT به معنای تایر تیوب دار درج شده، به جای تایرهای تیوب لس یاهمان رادیال به مشتری فروخته است. حتی همراه این تایرهانوار نیز به مشتری تحویل داده می شود؟
همچنین بخوانید: رانت ارز دولتی واردات لاستیک را متوقف کرد
جالب اینجاست که در حواله عبارت TL یا همان تیوبلس درج شده است. حالا تصور کنید برای دریافت دو حلقه تایر تیوبلس مراجعه می کنید و تایر نیز از سهمیه شما کسر شده است؛ اما در نهایت تایری به شما تحویل داده می شود که برای استفاده از آن در زیر چرخ های کامیون باید پیش از هر اقدامی رینگ های خودرو را عوض کنید! تایرهای برند چینی مورد نظر آن هم بدون تیوب در حالی فروخته می شود که تمام تایرسازان دنیا غیر از تولید کنندگان ایرانی، تایرهای بایاس را همراه با تیوب و نوار به مشتری عرضه می کنند و برداشتن تیوبهای مذکور توسط شرکت واردکننده و فروش آنها در بازار آزاد، خود نوعی کلاهبرداری عیان از راننده هاست که به ازای هر جفت برایشان تا یک میلیون تومان هزینه در بر دارد. البته گویا بازار تیوب برای شرکت واردکننده جذاب تر بوده و تنها به برداشتن تیوب و فروش آن در بازار آزاد بسنده کرده و نوار تایرهای 12/24 بایاس را همراه با تایرها به مشتری تحویل می دهد.
از آنجا که بروز این تخلف توسط تعداد زیادی از شرکت های حمل ونقل و راننده های خودروهای سنگین، همراه با مستندات به خبرنگار ما ارائه و گزارش شده است، این رسانه آمادگی دارد در صورت برخورد وزارتخانه های راه وشهرسازی و صنعت، معدن و تجارت با این تخلف آشکار، نتایج آن را به اطلاع عموم برساند./دنیای خودرو