حساب کاربری

یا

حداقل 8 کاراکتر

بازار تایر؛ قربانی یک تصمیم غیرکارشناسی

تایر ایرانی
زمان مطالعه : 4 دقیقهتاریخ انتشار : 24 اسفند 1401تعداد بازدید : 136نویسنده :
پرینت مقالـه

می پسنـدم0

اشتراک گذاری

اندازه متن12

همه چیز از یک بخشنامه و تصمیم ناگهانی در وزارت صمت شروع شد. تصمیمی که قرار را بر آن گذاشت که تایرهای پر مصرف ایرانی با شرایط جدید، تنها در پلت فرمهای فروش دیجیتال به فروش برسند. همین خبر کافی بود تا شوکی بزرگ به بدنه صنف فروشندگان تایر در کشور وارد شود، صنفی که به اذعان کارشناسان صنعت و بازار تایر، سرمایه در گردش کارخانه های تایرسازی کشور را تامین می کنند و عقب نشینی آنها از بازار می تواند به ورشکستگی همیشگی کارخانه ها منجر شود. حقیقتی که گویا هنوز برای مسئولان وزارت صمت روشن نشده است. پس این سرمایه بزرگ را با آماده کوچ از بازار بزرگ و حساس تایر میکنند.

به گزارش پارس تایر، تصمیم عجیب و شاید کمی عجولانه وزارت صمت برای تجدید نظر در نحوه فروش تایرهای پر مصرف سواری، نه تنها قیمت این کالا را به نرخ های مصوب دولتی برنگردانده است بلکه بازار سیاه جدیدی را هم ایجاد کرده و قیمت این گروه محصول را به دو و حتی سه برابر قیمت در بازار رسانده است.

قصه از کجا شروع شد؟

همه چیز از زیان ده شدن کارخانه های تایرسازی و مقاومت دولت در مقابل موافقت با افزایش قیمت مورد تقاضای انجمن صنعت تایر کشور شروع
شد. تایر سازان در مقابل افزایش نرخ مواد اولیه دستمزد، نرخ دلار و حاملهای انرژی ناچار به حفظ قیمتهای قبلی شده بودند و با زیان کالا تولید می کردند، دولت نیز زیر بار واقعی کردن قیمت ها نمی رفت. همین موضوع باعث شد از تیراژ تولیدشان کم کنند و بخش اعظم تولید را شاید به دلیل سود بیشتر به خودروساز بدهند. اتفاقی که سبب شد سبد فروش نمایندگان آنها کمی کوچک و تایر در بازار کمتر توزیع شود. به همین دلیل قیمت تایر سواری بالا رفت و دولت هم به جای رفع مشکل اصلی ناگهان دست به ابتکاری جالب زد و در اقدامی تازه شبکه خرده فروشی تایر اعم از خرده فروشان و آپاراتی ها را محدود کرد و فروش از طریق پلت فرم ها را به راه انداخت.

مشکل فروش از طریق پلت فرم ها چیست؟

سبد تولیدی تایرسازان داخلی هم زشت دارد و هم زیبا! یعنی هم کالای خوش فروش دارد و هم بد فروش و در این بین این هنر تایر فروشان است که با استفاده از سابقه، تجربه و دانشی که در این بازار دارند کالای تایرسازان را به بهترین شکل در بازار بفروشند اینکه یک جفت تایر بایاس باری را با ۵میلیون تومان ضرر به آنها تحمیل میکنند و آنها نیز مجبور به خرید هستند تنها در صورتی قابل درک است که بتوانند کالای خوش فروش را با اختیار کامل بفروشند. اما قرار است کالایی که مشتری پای آن نشسته در پلت فرم های اعلامی از سوی وزارت صمت فروخته شود و کالاهای زیان ده هم با زیانش بماند برای تایرفروش؛ تا اینجای کار مشکلی نیست. وزارت صمت می تواند تایرساز را مجبور به متوقف کردن تولید کالاهای زیان ده کند اما چندماه بعد همان کالا در بازار نایاب خواهد شد و همین سیکل برای همان کالا تکرار خواهد شد. در چنین شرایطی نه کارخانه شبکه به فروش حرفه ای خود را حفظ کرده است و هم اینکه شبکه حامی مالی خود ل را از دست داده است.

علت اصلی این اتفاق نیز دخالت غیر کارشناسی در نحوه توزیع و فروش کالاست. به نظر می رسد در همان ابتدای کار اگر وزارت صمت هم زمان با بالارفتن هزینه های تولید با افزایش منطقی قیمت ها موافقت می کرد. امروز مصرف کننده مجبور نیود تایر را ۲۰۰ تا ۳۰۰ درصد گران تر از بازار سیاه خریداری کند و شبکه رسمی فروش و کارخانه نیز هر دو از این موضوع سرخورده شوند.

ضامن پلت فرم های اعلامی کیست؟

پای صحبت عمده فروش های تایر که می نشینیم یکی از دغدغه هایشان عدم ضمانت پلت فرمهای اعلامی از سوی وزارت صمت توسط این وزارتخانه است. تا جاییکه یکی از آنها می گوید از کجا مشخص است که هر یک از ما پس از اینکه میلیاردها تومان سرمایه خود را در اختیار این مجموعه ها قرار دادیم، بازگشتی هم در کار باشد و پولی به حسابمان باز گردد. از کجا مشخص می شود به یکباره صاحبان این کسب و کارها کشور را ترک نکنند و با سرمایه ما از کشور خارج نشوند.

چرا وارداتی ها مشمول این شیوه فروش نمی شوند؟

آنچه مشخص است و بسیاری از فروشندگان تایر نسبت به آن گلایه دارند، موج سواری برخی تجار و وارد کنندگان تایر از نرخ های کاذب ایجاد شده در بازار تایرهای ایرانی است، به گونه ای که این افراد حتی قیمت گذاری تایرهای خود را بر این مبنا انجام میدهند و بدون هرگونه نظارت قانونی دست به گرانفروشی میزنند حتی به دلیل عدم استقبال برخی عوامل فروش تایرسازان داخلی از این شیوه از فروش و عدم خرید در ماه اسفند خارجی فروش ها قیمت ها را بالا برده اند و با بازار گرمی بیشتری محصولات خود را به متقاضیان تایر عرضه می کنند.

خرده فروشان و آپاراتی ها در معرض نابودی 

با ادامه این شیوه فروش تایرهای سواری در رینگهای ۱۳ تا ۱۵ به این دلیل که در عمل خرده فروشان و آپاراتی ها از چرخه توزیع حذف میشوند باید در آینده ای نه چندان دور شاهد از بین رفتن ده ها هزار شغل در این رسته صنفی در سراسر کشور باشیم.

به گفته یکی از نمایندگان شرکتهای تایر،ساز، امکان توزیع تایر به این افراد در شیوه جدید وجود ندارد و در عمل آپاراتی ها قادر به تهیه تایر برای توزیع بین مصرف کنندگان نهایی نیستند.

بی شک شکست این طرح به دلیل غیر کارشناسی بودن آن توسط مسئولان وزارت صمت اعلام میشود و کارخانه های تایرسازی برای جبران کمبود تایر در بازار علاومبر فروش مستقیم خود در بازار که سود شبکه فروش را سرازیر حساب سهامداران خود می کند، خواستار افزایش قیمت دوباره تایر از وزارت صمت خواهند شد و سازمان حمایت نیز برای سامان بخشیدن به این شرایط با درخواست آنها موافقت خواهد کرد. اما نکته مهم ضربه ای است که به سبد مصرف کننده در بازار شب عید وارد شده و قیمت های نجومی تایر، سفرهای نوروزی را برای بسیاری از خانواده های ایرانی بی سرانجام خواهد گذاشت./دنیای خودرو

دیدگاه کاربران
1 دیدگاه
  • میثم 25 اسفند 1401 / 18:11

    شهر مشهد رو برای خرید یک جفت لاستیک پراید دولتی زیررو کردم، هیچکس نداشت. از مسئولین خواهش میکنم برای بازار آخر سال برنامه ریزی نکنند

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقایسه محصولات

0 محصول

مقایسه محصول
مقایسه محصول
مقایسه محصول
مقایسه محصول