در روزهایی که بورس بیشاز هر زمان دیگری رونق گرفته و حجم بالایی از سرمایهگذاریها به سمت بازار سرمایه در حال سرازیر شدن است، تایرسازان حاضر در تالار بورس نیز از این قضیه مستثنا نیستند و سهامشان براساس نقاط ضعف و قوتی که دارند، خریدوفروش میشود.
به گزارش پارس تایر، در روزهایی که بورس بیشاز هر زمان دیگری رونق گرفته و حجم بالایی از سرمایهگذاریها به سمت بازار سرمایه در حال سرازیر شدن است، تایرسازان حاضر در تالار بورس نیز از این قضیه مستثنا نیستند و سهامشان براساس نقاط ضعف و قوتی که دارند، خریدوفروش میشود. شاید برخلاف سرمایهگذاران هیجانی که هر از چندگاه با اوج گرفتن شاخص سهام وارد این بازار میشوند، فعالان سنتی صنف تایر، اصلیترین مشتریان سهام شرکتهای تایر در بورس هستند. کسانی که اگر در رقابت با برخی نمایندگیهای نورچشمی تایرسازان نمیتوانند تعداد بالایی سبد خریداری کنند اما در این بخش از بازار دستشان باز است و میتوانند از سوددهی شرکتهای تایری در بازار سرمایه سود ببرند. اما نکته مهم بررسی ریسکهای سرمایهگذاری دراین بازار است تا با گذاشتن آنها کنار نقاط قوت شرکتهای تولیدکننده تایر بتوان تصمیم درستی برای خرید سهام این شرکتها گرفت.
انحصار؛ اصلیترین نقطه قوت تایرسازان
انحصار تامین تایرهای سواری در سه سایز پر مصرف رینگ 13،14و 15در اختیار تولیدکنندگان داخلی است. تاآنجاکه با آغاز سال جدید هیچ واردکننده رسمی بهدلیل ممنوعیت واردات کالاهای دارای مشابه داخلی، موفق به ثبتسفارش این سه سایز پرمصرف درسامانه ثبتسفارش کالا نشد. همین موضوع کافی است تا با بسته شدن درهای واردات، بهای تایرهای تولید داخل را در بازار بالا ببرد و تولیدکنندگان نیز سوار بر این موج درخواست افزایش قیمت کالاهای تولیدی خود را با اطمینانخاطر بیشتری به مسئولان سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان ارائه دهند. افزایش قیمتی که بیشک باعث رشد سوددهی شرکتها در بازار سرمایه نیز خواهد شد و سود بیشتری را نصیب سهامداران خواهد کرد. موضوع دیگر؛ بسته بودن دست خودروسازان برای واردات این تایرها منطبقبر میزان داخلیسازی خودروهایشان است. سالها در کتاب تعرفهها این نکته ذکر شده که تا چه میزان داخلیسازی، تعرفه واردات قطعات منفصله را کاهش میدهد اما ذیل هر بند تاکید شده است «به استثنای تایر»، یعنی تایرسازان داخلی همچنان مشتریان ثابت خود یعنی خودروسازان را دارند و در غیاب تایرهای وارداتی سود خوبی به سهامدارانشان خواهندرساند.
تولید تایر برای قشرمتوسط و ضعیف جامعه
با اینکه تفاوت قیمت تایرهای وارداتی و تولید داخلی در بازار برای خودروهای پرتیراژ مانند پراید و پژو به حداقل رسیده اما همچنان مصرف کنندگان این خودروها ترجیح میدهند باپرداخت هزینه کمتر، از تایر ایرانی زیر خودروهای خود استفاده کنند. بههمیندلیل تایرسازان کمتر در بازار خودروهای خارجی و گران سرمایهگذاری کردهاند و سود خود را در تولید تایرهایی میبینند که مشتری بیشتری دارد و درنهایت بهدلیل تفاوت قیمت حاضر است بین یک تایر خارجی باکیفیتتر و نمونه ایرانی، آن چیزی را انتخاب کند که بار مالی کمتری برایش داشته باشد.
تعرفههای بالای گمرکی سودی برای سهامداران
اگرچه از ابتدای سال تاکنون واردات تایرهای سواری ممنوع است اما اگر این ممنوعیتها هم برداشته شوند، بازهم تولیدکنندگان داخلی زیانی نخواهند کرد. زیرا تعرفههای بالای گمرکی همچنان این بازار را برای آنها سودده نگاه خواهد داشت.
ارز نیمایی؛ واردات مواداولیه و احتمال کاهش ارزش سهام
زمزمهها برای حذف ارز دولتی از واردات مواداولیه تایرسازی هر روز بیشتر میشود، یعنی افزایش سرمایه در گردش لازم برای تولید تایر در کارخانهها. رشد حداقل 4برابری سرمایه در گردش کافی است تا خریداران سهام را به این نتیجه برساند که سرمایهگذاری روی سهام این شرکتها کاری عقلانی نیست و ممکن است در آینده مجبور به فروش سهامشان همراه با زیان باشند. ایندرحالی است که بعید بهنظر میرسد دولتیها با درخواست افزایش قیمت صد درصدی تایر موافقت کنند، برهمین اساس باید سرمایهگذاری روی سهام شرکتهای تایری با دقت بیشتری انجام شود.
خطوط تولید چینی، پاشنه آشیل تایرسازان
اگرچه در دوران برجام، شرکتهای صاحب تکنولوژی از اروپاییها تا کرهایها و حتی چینیها حاضر به انتقال تکنولوژی به ایران نشدند، اما حالا شرایط برای تولیدکنندگان سختتر شده است. خطوط تولید که بهتدریج چینی شدهاند، با خروج تکنسینهای چینی از ایران، ممکن است از مسیر تولید خارج شوند، این یعنی کاهش ظرفیت کارخانههای داخلی که میتواند آسیب بزرگی به اقتصاد تایرسازان بزند. حتی برخی طرحهای توسعه تایرسازی بهدلیل بدعهدی چینیها معطل ماندهاند که این امر میتواند در تصمیمگیری سهامداران برای نگه داشتن یا فروش سهامشان تاثیرگذار باشد.
مواداولیه داخلی؛ گرانتر از نمونههای وارداتی
مواداولیه تولید داخل نسبتبه آنچه تایرسازان چینی برای تولید خریداری میکنند، بسیار گرانتر است و همین موضوع هزینههای تمامشده تولیدکنندگان داخلی تایر را در رقابت با خارجیها افزایش میدهد. بهعنوانمثال نخ مورداستفاده در این صنعت 35درصد گرانتر از نمونه خارجی و توسط تولیدکنندگان داخلی فروخته میشود که البته تایرسازان نیز مجبور به خرید از کارخانههای داخلی هستند. این موارد را میتوان به دوده و کائوچو مصنوعی نیز تعمیم داد. بههمیندلیل با رفع محدودیتهای وارداتی بههر دلیل ازجمله کاهش کالا در بازار، این چنینیها هستند که در جنگ قیمتی برنده خواهند شد و درنتیجه ارزش سهام شرکتهای تایرساز بهشدت افت خواهدکرد./دنیای خودرو