سیدمحمد میرعابدینی دبیر انجمن وارد کنندگان تایر گفت: علی رغم تفکراتی که وجود دارد، وارد کنندگان با تخصیص ارز 4200تومانی مخالف هستند.
به گزارش پارس تایر، سید محمد میرعابدینی درباره افزایش قیمت تایرهای سنگین اظهار داشت: تغییر گروه ارزی واردات لاستیک های سنگین از ترجیحی به نیمایی موجب افزایش قیمت لاستیک شده است. چرا که در گذشته تجار با دلار 4200تومانی اقدام به واردات لاستیک سنگین می کردند اما در حال حاضر با دلار 28 هزار تومانی واردات انجام می شود. بنابراین با رشد حداقل 500 درصدی قیمت ارز باید انتظار افزایش قیمت تایر به همان میزان را داشته باشیم.
وی ادامه داد: در صورت عدم تغییر گروه ارزی نیز روند خوبی برای واردات تایر وجود ندارد زیرا آخرین مرتبه ای که ارز دولتی به واردات لاستیک سنگین اختصاص یافته آبان ماه سال گذشته بود و ارز دولتی به راحتی در دسترس تجار قرار نداشت. بنابراین اظهاراتی مانند اینکه تغییر گروه ارزی موجب افزایش قیمت لاستیک های سنگین شده کاملا منطقی است اما ادعاهایی مبنی بر اینکه بازرگان تایر را با ارز دولتی وارد کرده اما با قیمت آزاد می فروشدبعید به نظر می رسد زیرا تمام لاستیک های وارداتی در سامانه ثبت می شود. البته ممکن است در سامانه ثبت شود و راننده حواله را دریافت کند اما به دلیل عدم نیاز و یا با انگیزه منفعت مالی مجددا حواله را به فروشنده بفروشد.
همچنین بخوانید: مخالفت واردکنندگان با الزام صدور حواله برای لاستیک های وارداتی با ارز نیمایی
دبیر انجمن واردکنندگان تایر با بیان اینکه کمبود تایر در بازار وجود ندارد، گفت: لاستیک به میزان کافی در انبار ها و بازار و در اختیار بازرگانان وجود دارد اما به دلیل اشکالات فنی در سامانه جامع تجارت امکان توزیع و فروش لاستیک در بازار وجود ندارد.
میرعابدینی درباره اظهارات رییس اتحادیه فروشندگان لاستیک مبنی بر اینکه برخی از تجار لاستیک های تاریخ گذشته را به رایگان از دبی می خرند و تاریخ آن را پاک کرده و با ابزارهای حرارتی تاریخ جدید روی آن حک می کنند، اظهار داشت: شاید امکان خرید تایر با 30 یا 40 درصد تخفیف وجود داشته باشد اما به صورت رایگان امکان پذیر نیست و مطمئنا این نوع تایرها اگر هم وارد شوند به صورت قاچاق بوده زیرا در واردات رسمی تاریخ تولید از اهمیت به سزایی برخوردار است.
وی در خصوص واردات لاستیک های شاسی بلند عنوان کرد: تعرفه خاصی برای تایرهای شاسی بلند وجود ندارد و این نوع تایر ها در گروه لاستیک های سواری قرار دارند. البته لاستیک های سواری شامل چهار تعرفه رینگ های 13،14،15 و سایر است که خودروهای شاسی بلند و سدان مانند تویوتا و هیوندا در بخش « سایر» قرار می گیرند.
دبیر انجمن واردکنندگان تایر در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا کشور ما در تولید لاستیک های سواری به خودکفایی رسیده است، بیان کرد: تنها با مشاهده کف بازار لاستیک می توان از خودکفایی در تولید لاستیک های سواری اطمینان حاصل کرد. هنگامی که یک لاستیک دارای قیمت مصوب است و به همان قیمت به دست عموم مردم برسد یعنی عرضه و تقاضا متقارن است و مشکلی وجود ندارد اما زمانی که قیمت تایر در بازار حدود دو برابر قیمت مصوب است نشان دهنده کاهش عرضه و افزایش تقاضا است و این امر موجب ایجاد بازار سیاه شده و مشکلاتی را در این زمینه به وجود می آورد.
وی افزود: علت عدم تطابق عرضه و تقاضا تایر تصمیمات حاکمیتی است که واردات تایر سواری را با چالش هایی مواجه کرده است چرا که در گذشته تایر سواری با ارز نیمایی وارد می شد و دارای گپ 30 درصدی با بازار آزاد بود و وارد کننده با این انگیزه که ارز نیمایی در اختیار داشت تایر سواری نیز وارد می کرد اما در حال حاضر قیمت ارز نیمایی با بازار آزاد برابر بوده و می توان گفت ارز واردات رسمی و قاچاق هیچ گپی با هم ندارد و شکاف آن نیز در تعرفه های گمرکی است که واردات رسمی دارای تعرفه 40 درصدی و 9 درصد مالیات ارزش افزوده است و تقریبا واردات رسمی و قاچاق گپ 50 درصدی دارند که این موضوع واردات قانونی را با مشکل مواجه کرده و چون واردات قاچاق میزان مورد نیاز را ساپورت نمی کند موجب کمبود عرضه و افزایش قیمت می شود.
دبیر انجمن واردکنندگان تایر در پایان خاطرنشان کرد: علی رغم تفکراتی که وجود دارد، واردکنندگان با تخصیص ارز 4200تومانی موافق نیستند چرا که مفسده در آن وجود خواهد داشت و اینکه سازمان راهداری اعلام می کند که ارز دولتی به تایر های موجود در گمرک اختصاص یافته برای وارد کنندگان خبر خوشی نخواهد بود زیرا از ابتدای امسال 90 درصد شرکت های وارد کننده با ارز نیمایی اقدام به واردات کردند و تخصیص ارزهایی که سال گذشته صورت گرفته و کالا به هر دلیلی در گمرک باقی مانده موجب تشویش و از بین رفتن زنجیره تامین می شود. به تعبیر دیگر اگر با سماجت وزارت راه تایرهایی موجود در گمرک با ارز 4200تومانی ترخیص شوند در واقع دیگر زنجیره تامینی وجود نخواهد داشت و 90 درصد وارد کنندگان به معنای واقعی ورشکسته می شوند و یک سال باید منتظر بمانند که ارز دولتی تمام شود و چند شرکتی که ارز دولتی دارند امکان تامین بازار را ندارند و پیش بینی می شود در چند ماه آینده با توجه به اینکه واردات تایر سنگین صورت نمی گیرد بازار با مشکل مواجه شود. ضمن اینکه عدم واردات به دلیل تخصیص ارز نیمایی نیست بلکه به دلیل عدم تقارن ارز های موجود در دست وارد کنندگان است و این اختلاف قیمت بین ارز دولتی و نیمایی واردات رسمی را به چالش خواهد کشید./خبرخودرو