متاسفانه 300هزار حلقه تایر سنگین از طریق برخی ارتباطات به کشور وارد شد که میتواند صنعت تایرهای سنگین در ایران و فعالیت واردکنندگان بیبهره از رانتهای خاص را به نابودی بکشانند.
به گزارش پارس تایر، این روزها نهکسی فریاد تولیدکنندگان تایر را میشنود، نه کسی نیمنگاهی به تحلیلهای کارشناسی رسانهها درخصوص تصمیم دولت برای عدم دریافت مابهالتفاوت نرخ ارز دولتی با نیمایی از 300هزار حلقه تایر وارداتی خاص به کشور میاندازد؛ تصمیمی که به آرامی صنعت تولید تایرهای سنگین در کشور را به نابودی میکشاند و مبلغ هزارمیلیاردتومانی ایجادشده درپس این ماجرا را به جای توسعه صنعت تایر و خودکفایی کشور در این بخش، راهی جیب برخی تحتعنوان واردکننده و عوامل توزیع این تایرها میکند. چندی پیش مسئولان سازمان راهداری کشور و وزارت صمت در مناظرههای تلویزیونی خود با فعالان صنعت تایر، قاطعانه از واردات 300هزار حلقه تایر سنگین با ارز دولتی و معافیت واردکنندگان آنها از پرداخت مابهالتفاوت نرخ ارز دولتی بانیمایی دفاع کردند و البته مردم هم دفاع قاطعی از متولیان این صنعت در رسانه ملی ندیدند.
اما آنچه جای بحث کارشناسی دارد؛ 1000میلیارد تومان پولی است که در ازای همین تصمیم از چند واردکننده اخذ نشده و قرار است در قالب تایرهای سنگین در اختیار خودروهای سنگین فعال در ناوگان کشور قراربگیرد. این تایرها که همگی ساخت چین هستند، از سوی رانندگان نیز مورد استقبال قرار نمیگیرند و تنها بهدلیل قیمت پایینتری که دارند توسط این افراد خریداری میشوند.
کافی است کمی با اعداد و ارقام بازی کنیم تا مشخص شود با یارانهای (هزار میلیارد تومان) که به این 300هزار حلقه تعلق گرفته، میتوان 3کارخانه تایرسازی را در کشور توسعه داد. اگر قیمت هر حلقه تایر وارداتی در بازارهای جهانی با احتساب بیشاظهاریهای احتمالی صورتگرفته توسط خریدارانشان را 200دلار درنظر بگیریم، قیمت تمامشده این تعداد تایر، 60میلیون دلار میشود و تفاوت قیمت ارز 20هزار تومانی با 4200تومانی دولتی برای این تایرها برای کشور نزدیک به 1000میلیاردتومان هزینه در بر داشته است. هزارمیلیاردتومانی که بهگفته مسئولان وزارتخانههای راهوشهرسازی و صمت برای حمایت از رانندگان خودروهای سنگین در نظر گرفته شده است.
درهمینرابطه سراغ احمدرضا متقی، عضو هیاتمدیره انجمن واردکنندگان لاستیک خودرو رفتیم. متقی با تایید تفاوت هزار میلیارد تومانی بین قیمت 300هزار حلقه تایر وارداتی با ارز دولتی با قیمت تمامشده ارز نیمایی به خبرنگار ما گفت: متاسفانه رانتی بزرگ در پس حمایت از قشر راننده خوابیده است و این تعداد تایر سنگین که هزینه سنگینی نیز به بودجه کشور تحمیل کرده، تنها کفاف نیاز چندماه بازار را خواهند داد. تایرهایی که برای صنعت حملونقل کشور راهگشا نیستند اما بهراحتی میتوانند صنعت تایرهای سنگین در ایران و فعالیت واردکنندگان بیبهره از رانتهای خاص را به نابودی بکشانند. وی با تاکید بر اینکه درحالحاضر یکمیلیون و 200هزار خودرو باری و اتوبوس در کشور فعال هستند، یادآور شد: اگر قرار باشد به هر خودرو دو حلقه تایر تعلق بگیرد از این تعداد تایر وارداتی تنها 150هزار دستگاه خودرو منتفع میشوند و بیشاز یک میلیون خودرو دیگر نفعی از این یارانه هزار میلیارد تومانی نخواهند برد.
متقی با تاکید بر اینکه این میزان نقدینگی بین چند شرکت توزیع شده است، گفت: ازآنجاکه بانکمرکزی عدم دریافت مابهالتفاوت نرخ ارز از این شرکتها را منوطبه ارائه تاییدیه توزیع و ورود کالا تا تاریخ اول شهریورماه اعلام کرده است، باید منتظر بروز دوباره امضاهای طلایی برخلاف منویات مقام معظم رهبری و رئیس دستگاه قضا باشیم.
همچنین بخوانید: تایرهای دولتی موجود در راهداری تعیین تکلیف شدند
محمدرضا تقیگنجی، عضو هیاتمدیره صنعت تایر ایران نیز با گلایه از برخی تصمیمهای غیر کارشناسی در حوزه تایر به خبرنگار ما گفت: جای تعجب است که چرا مسئولان وزارت راه و وزارت صمت حاضر به هزینه کردن هزارمیلیاردتومان از بودجه کشور برای توزیع تنها 300هزار حلقه تایر سنگین که تنها میتواند 12درصد نیاز ناوگان بار و مسافر کشوررا تامین کند، هستند، اما تمایل ندارند بر اساس قانون این مابهالتفاوت را از چند شرکت واردکننده خاص دریافت کرده و آن را نه در قالب کمک بلاعوض بلکه در قالب تسهیلات بانکی برای توسعه صنعت تایر و خودکفایی در این بخش هزینه کنند!
گنجی تاکید کرد: اگر این هزارمیلیاردتومان با ارز دولتی صرف توسعه کارخانههای تایرسازی میشد، طی مدت کوتاهی صنعت کشور قادر به توسعه سه کارخانه بزرگ تولید تایرهای رادیال باری- اتوبوسی در کشور بود و نهتنها اهداف جهش تولید محقق میشد بلکه نیاز کشور به واردات این گروه از تایرها نیز به تاریخ میپیوست.
بهگفته وی برخی مسئولان و کارشناسانی که با نظرات غیرتخصصی خود باعث اتخاذ چنین تصمیمی شدهاند باید به مردم پاسخگو باشند که چرا حاضر به حمایت از تولید داخل نیستند اما برای تامین دوحلقه تایر از 12درصد خودروهای سنگین کشور هزینهای هزارمیلیارد تومانی پرداخت کرده اند.
متقی همچنین ازعدم تمایل واردکنندگان با سابقه و رسمی برای ادامه تجارت تایر به کشور با ارز نیمایی بهدلیل عدم رقابتپذیری با سه شرکت مذکور خبر داد و گفت: البته برخی عوامل از این تصمیم به شدت استقبال میکنند و درحالحاضر نیز به دنبال رایزنی با شرکتهای تایرساز خارجی برای دور زدن نمایندگان رسمی آنها در ایران و ایجاد انحصار عجیب و بیسابقه در بازار تایرهای وارداتی هستند.
نکته دیگری که باید به آن توجه کرد، عدم تمایل توزیعکنندگان به فروش تایرهای دولتی پیشاز بهفروش رفتن تایرهایی است که با ارز نیمایی خریداری کردهاند. زیرا در صورت فروش نرفتن تایرهای نیمایی، سرمایه در گردش این افراد بازنخواهد گشت. ضمن اینکه متاسفانه بازار حوالهفروشی در بازار تایر به راه افتاده است و برخی عوامل توزیع، حواله رانندهها را خریداری و تایر را به قیمت آزاد در بازار عرضه میکنند./دنیای خودرو