اگر ارز واردات لاستیک تخصیص داده نشود، صدها کانتینر تایر وارداتی موجود در گمرکهای کشور برای فروش به امارات عودت داده می شوند. باز هم ناهماهنگی بین دستگاه های مختلف در حال رقم زدن مشکلی بزرگ در بازار تایر به ویژه از نوع باری اتوبوسی است.
تایرهایی که توسط کارخانه های خارجی و به نام نماینده های ایرانی این شرکت ها تولید، بارگیری و روانه بنادر و گمرکات ایران شده است اما به دلیل عدم اختصاص ارز تا چند هفته آینده از کشور خارج و برای فروش در بازارهای منطقه از جمله امارات به سمت این کشور بارگیری خواهند شد.
به گزارش پارس تایر، این روزها بسیاری از تجار در حوزه واردات تایر به کشور از عدم تخصیص به موقع ارز دولتی و نیمایی برای واردات تایرهای سنگین و سواری گلایه دارند و خواستار رفع این مشکل توسط مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت و بانک مرکزی هستند.
به گفته تعدادی از تاجران بزرگ لاستیک، در حال حاضر چند صد کانتینر تایر باری اتوبوسی وارداتی در گمرکهای کشور دپو شده اند و متاسفانه به دلیل عدم تخصیص ارز، امکان ترخیص و تزریق آنها به بازار وجود ندارد. یکی از این تجار که خود دهها کانتینر تایر رادیال باری اتوبوسی در گمرک دارد، از عدم تخصیص ارز برای ترخیص این کالاها توسط بانک مرکزی خبر داد و گفت: اگر ارز موردنیاز به موقع تخصیص داده نشود، مجبور به بازگرداندن تایرها برای فروش در بازار امارات یا دیگر کشورها هستیم. زیرا این کالاها با اعتبار شخصی واردکنندگان از تولید کننده خارجی خریداری شده و باید در کوتاه ترین زمان ممکن هزینه های تایر را به کارخانه مادر پرداخت کنیم. وی با تاکید بر اینکه در چنین شرایطی اعتبار شخصی واردکنندگان نزد کارخانه های خارجی به خطر می افتد، گفت: برای جلوگیری از این اتفاق و عدم تحمیل هزینه های سرسام آور دموراژ کالا در انبارهای گمرک مجبور هستیم در کوتاه ترین زمان ممکن، کالاهایی را که بلاتکلیف در گمرک مانده اند، برای فروش به امارات یا دیگر کشورها منتقل کنیم.
این گزارش حاکیست دو هفته ای است که بانک مرکزی اقدامی برای تامین و تخصیص ارز به منظور واردات تایرهای باری اتوبوسی و سواری نکرده است و تجار امکان انتقال ارز را ندارند. از سوی دیگر بررسی های بازار حکایت از کمبود سایزهای اسپرت سواری به ویژه در سایزهای ۱۷ به بالا دارد. در بخش تایرهای سنگین که دولت تاکید زیادی بر تامین تایر به هر شیوه و حتی بدون رعایت استانداردهای روز دنیا دارد، به نظر می رسد برگشت صدها کانتینر تایر باری۔ اتوبوسی از گمرک های داخلی به بازار کشورهای همسایه، بازار را با مشکلاتی در آینده مواجه کند./دنیای خودرو