خطای محاسباتی سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولید کنندگان در قیمت گذاری تایرهای راهسازی، قیمت برخی سایزهای لودری را تا 4 برابر قیمت مصوب در بازار افزایش داده است.
به گزارش پارس تایر، اگرچه وزارت صمت در زمان تخصیص ارز ترجیحی به واردات تایرهای سنگین مبالغ سنگینی را به واردات تایرهای معدنی و راهسازی اختصاص داده بود اما به دلیل نبود ساز و کار نظارتی بر فروش و قیمت گذاری این تایرها، برخی تجار از فروش محصولات راهسازی و معدنی سودهای کلانی کسب کرده اند.
امسال سازمان حمایت برای اولین بار قیمت گذاری تایرهای OTR را در دستور کار قرار داد و در شرایطی که سایر سایزها و انواع تایر به طور میانگین 55 درصد افزایش قیمت داشتند، تایرهای لودری تولید داخل با کاهش عجیب قیمت به جای افزایش مواجه شدند. علت اصلی این امر محاسبه قیمت تمام شده این محصول در گروه تایرهای کشاورزی بود که باعث شد قیمت تایرهای لودری لاستیک البرز 20 درصد، گروه صنعتی بارز 20 درصد و لاستیک دنا 25 درصد کاهش یابد. این شیوه از قیمت گذاری باعث شد کارخانه های تایرساز داخلی با این گروه محصول را از سبد محصولات خود حذف کنند یا تولید آن را به شدت کاهش دهند.
اتفاقی که سبب شد در نهایت قیمت تایرهای لودری در سایزهای 23.5 و 20.5 و 17.5 در بازار مصرف به شدت افزایش پیدا کند. به گزارش خبرنگار ما از بازار تایر، قیمت تایرهای 23.5 لودری تولید شده در گروه صنعتی بارز که بر اساس قیمت گذاری سازمان حمایت باید هر جفت 22 میلیون تومان به فروش برسد در بازار تا 80 میلیون تومان نیز خریدوفروش می شود. هر جفت تایر با سایز 20.5 نیز به جای فروش به قیمت 18میلیون تومان نزدیک به 65 میلیون تومان معامله می شود و هر جفت تایر 17.5 نیز که قیمت مصوب 12 میلیون تومانی برای آن در نظر گرفته شده است قیمتی نزدیک به 40 میلیون تومان دارد.
همچنین بخوانید: توزیع تایرهای راهسازی و معدنی سامانهای شد
همین اتفاق برای تولیدات سایر کارخانه ها نیز رخ داده است و محصولات دو تایرساز دیگر یعنی لاستیک البرز و دنا در بازار نایاب شده اند. بر اساس آمارها، گروه صنعتی بارز میزان تولید این سه سایز از محصولات را که تا پیش از قیمت گذاری های جدید روزانه نزدیک به 30 حلقه از آنها تولید می کرد، به 15حلقه در روز رسانده است که خود نشان از کاهش 50 درصدی تولید این گروه تایرها در این مجموعه دارد. اما از سوی دیگر گزارش ها از بازار تایرهای لودری وارداتی حکایت از جولان برخی واردکنندگان این سایزها می دهد به طوری که حتی قیمت هر جفت تایر وارداتی در سایز 23.5 به 100 میلیون تومان نیز می رسد.
حال به نظر می رسد با تصمیم اخیر سازمان حمایت و قیمت گذاری غیرکارشناسی محصولات فوق که باعث توقف تولید یا کاهش شدید تولید تایرها شده است، این واردکنندگان هستند که میدان را به دست گرفته و برنده این بازی شده اند. این در حالی است که فروش تایرهای OTR وارداتی اگرچه مشمول فروش از طریق سامانه است اما به دلیل فراهم نبودن ساز و کارهای لازم، هر آنچه تایر از این گروه محصول با ارز 4200 تومانی به کشور وارد شد به صورت آزاد فروخته شده، و حالا قیمتها به جفتی 100 میلیون تومان نیز رسیده است. مشکلی که رفع آن، رصد نهادهای نظارتی و وزارت صمت در خصوص نحوه توزیع این تایرها را می طلبد تا مشخص شود میلیون ها دلار ارز دولتی تخصیص یافته برای واردات تایرهای راهسازی و معدنی به چه شکل و شیوهای هزینه شده و تایر باچه قیمتهایی به دست مصرف کننده نهایی رسیده است. مصرف کننده ای که برخلاف مشتریان تایرهای باری اتوبوسی و سواری، کمتر دست به اعتراض می زند و همین نکته این گروه محصول را به بازاری سوده ده برای برخی تجار تبدیل کرده است./دنیای خودرو