مسئله عدم ثبت اطلاعات تولید و فروش لاستیک سواری توسط تولیدکنندگان به عنوان یکی از مهمترین دلایل وضعیت نابسامان بازار لاستیک مطرح می شود.
به گزارش پارس تایر، قیمت لاستیک سواری در ماههای اخیر با افزایش غیر منطقی روبهرو بوده است؛ به طوری که در بعضی از سایزهای پرمصرف مثل لاستیک پرایدی و پژو 405 با افزایش دو الی سه برابری قیمتها در بازار آزاد مواجه هستیم. حتی طرح فروش لاستیک دولتی توسط تولیدکنندگان نیز نتوانسته دردی از وضعیت بازار لاستیک دوا کند، چرا که طرح فروش اینترنتی تولیدکنندگان با مشکلات عجیبی مانند کمبود عرضه و ایرادات فنی بسیار همراه بوده و فروش حضوری تایر دولتی نیز به علت محدودیت نمایندگان فروش و همچنین تعداد کم تایرهای تخصیص یافته، باعث ایجاد صفهای طولانی و فرآیندی زمانبر شده، که در نتیجه بسیاری از متقاضیان را از دریافت تایر دولتی منصرف کرده است.
بر اساس اظهارات سیدمحمد میرعابدینی دبیر انجمن واردکنندگان لاستیک ایران، به دلیل کاهش واردات لاستیکهای سواری و افزایش 70 درصدی قیمت لاستیکهای تولید داخل، بازار لاستیک سواری در رکود شدیدی به سر میبرد و این امر نشان دهنده عدم تعادل عرضه و تقاضا است؛ به گفته وی، تصمیماتی که دولت با حذف ارز دولتی و نیمایی برایواردات در نظر گرفته به این موضوع دامن زده است.
اما به گفته مصطفی تنها سخنگوی انجمن صنفی صنعت تایر ایران، اکثر مشکلات مرتبط به قیمت لاستیک مربوط به بازار این کالا میشود؛ چرا کهتایرهای رایج سواری مانند پراید، پژو و سمند به اندازه کل مصرف کشور تولید شده و واردکنندگان نیز فعالیت خود را ادامه دادهاند و در مجموع مشکلی از نظر تولید وجود ندارد.
عدم ثبت اطلاعات فروش و توزیع لاستیک ، علت اصلی احتکار و گرانی
بر اساس اظهارات داوود سعادتی نژاد رئیس اتحادیه فروشندگان لاستیک، روغن و فیلتر، تا اسفند ماه سال گذشته وضعیت مناسبی دربازار لاستیک حاکم بود، اما با توجه به افزایش قیمت 30 درصدی در فروردین99، توزیع لاستیک با مشکل مواجه شد و تنها دو شرکت نسبت به عرضهلاستیک اقدام کرده و بازار لاستیک سواری با کمبود شدید مواجه شد.
با وجود اینکه تولیدکنندگان لاستیک سواری اظهار میکنند که به اندازه نیاز بازار تولید کافی صورت گرفته است، این پرسش مطرح میشود که علت اصلی کمبود و گرانی لاستیک چیست؟ این لاستیکهای تولید شده در کدام انبارهای مخفی شدهاند و چرا دستگاههای نظارتی از کشف آنها ناتوان هستند.
همچنین بخوانید: عرضه لاستیکهای نیمایی فقط از طریق سامانه جامع تجارت
به گفته سعادتینژاد تولیدکنندگان میبایست قیمتها و اطلاعات تولید و فروش خود را در سامانه جامع تجارت وزارت صمت ثبت کنند اما مشکلاتیدر این حوزه وجود دارد و این تکلیف قانونی به درستی انجام نشده است، بنابر اظهارت وی باید از تولیدکنندگان پرسید که لاستیکهای مازاد به کجا میرود.
آیا گشتهای میدانی نهادهای نظارتی راهحل نابسامانی بازار لاستیک است؟
علاوه بر این، بر اساس اظهارات رسول جمشیدی کارشناس صنعت لاستیک ، ستاد تنظیم بازار تولیدکنندگان را ملزم به ثبت اطلاعات خرید و فروش در سامانه تجارت کرده است، اما تا کنون حتی یک اظهارنامه هم در سامانه ثبت نشده و این عدم اظهار بحث احتکار و افزایش قیمتها رابه وجود آورده است. به گفته وی، نظارت میدانی اثربخشی لازم را ندارد و نظارتباید در عرصه سامانه هوشمند پیگیری شود.
مسئله عدم ثبت اطلاعات تولید و فروش لاستیک سواری توسط تولیدکنندگان به عنوان یکی از مهمترین دلایل وضعیت نابسامان بازار لاستیک توسط سید یاسر رایگانی، سخنگوی سازمان تعزیرات نیز مورد تایید قرار گفته است، به گفته وی اگر واردکنندگان و تولیدکنندگان به درستی اطلاعات را در سامانه جامع انبارها وارد میکردند، با احتکار کالا مواجه نمیشدیم.
پیش از این، خبر برخورد با واحدهای متخلف توزیع لاستیک و کشف بیش از 8 هزار حلقه لاستیک احتکار شده در خبرگزاری تسنیم منتشر شده بود که این موضوع نشاندهنده شروع فعالیت نهادهای نظارتی برای رصد بازار تایر بود. اما سوال اینجاست که آیا برخورد و نظارت فیزیکی راهحل مناسبی برای ساماندهی بازار تایر است؟
ناتوانی تولیدکنندگان در فروش و توزیع مناسب لاستیک دولتی
همانطور که پیش از این گفته شد خرید لاستیک دولتی به صورت اینترنتیمشکلات فراوانی داشت؛ به طوری که شرکتهای تولیدکننده محدودی در طرح عرضه لاستیک دولتی حضور داشته و همچنین توزیع این لاستیک ها با مشکلات فنی و زیرساختی همراه بوده است.
به گفته تنها سخنگوی انجمن صنعت لاستیک ، برای فروش لاستیک به صورت اینترنتی ابتدا میبایست زیرساختهای نرم افزاری آن پیشبینی و سرمایه گذاری شود که با توجه به محدودیتهای موجود، تولیدکنندگان امکان فراهم کردن تمامی امکانات مدنظر سازمان حمایت و دیگر نهادهای نظارتیرا ندارند.
در همین رابطه سیدمحمد حسین مولاخواه مدیرکل نظارت بر کالاهایغیرفلزی سازمان حمایت، با انتقاد از تخلفات صورت گرفته در فرآیندفروش اینترنتی لاستیک توسط تولیدکنندگان گفت: به عنوان مثال در یکی از شهرستانها، افراد سودجو توانستهاند با جمعآوری کارتهای ملی مردم، تعداد بسیار زیادی لاستیک با نرخ دولتی خریداری کرده و آنها را با نرخ آزاد در بازار عرضه کنند.
به گزارش پارس تایر، با توجه به اینکه تولیدکنندگان از عرضه مناسب لاستیک دولتی ناتوان هستند، این پرسش به وجود میآید که چرا تا کنون اطلاعات تولید و فروش خود را در سامانه جامعه تجارت ثبت نکرده و توزیع این کالای اساسی را به ارگانهایی که توانایی اجرای مناسب آن را دارند نمیسپارند.
توزیع سیستمی تایر سواری، راه حل پیشنهادی برای ساماندهی بازار
به گفته رسول جمشیدی، کارشناس صنعت لاستیک ، مشکل بازار لاستیک سواری نه در نحوه قیمتگذاری و تعیین ارز تخصیص یافته برای واردات مواد اولیه، بلکه در شیوه نظارت بر نحوه فروش و توزیع این کالا است.
بر اساس اظهارات وی، نظارت بر زنجیره تولید و توزیع کالاهای اساسیاهمیت ویژهای دارد و باید این موضوع را پذیرفت که قدرت نظارتیسازمانهایی همچون سازمان حمایت از مصرف کنندگان و سازمان تعزیرات برای رصد بازار کالاهای گوناگون کافی نیست و به همین دلیلدر این حوزه نیازمند بررسی و رصد کامل زنجیره تأمین و توزیع لاستیک توسط سامانههای سیستمی هستیم.
به گزارش پارس تایر، ضرورت توزیع سیستمی لاستیک مورد توجه و تاکید برخی از مقامات دولتی نیز بوده است، به عنوان مثال عبدالهاشم حسننیا معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به تجربه موفق طرح توزیع سیستمی تایرسنگین از طریق حواله مکانیزه، خواستار ادامه یافتن صدور حواله سیستمی برای جلوگیر از نابسامانی و عدم کنترل بازار تایر شده است.
به گفته برخی از کارشناسان بازار لاستیک، سامانه توزیع سیستمی، رویههای لازم برای جلوگیری از احتکار و اختفای لاستیک را در اختیار داشته و با توجه به تجربه مثبت استفاده از این روش، در توزیع تایر سنگین، میتوان از آن برای ساماندهی بازار لاستیک سواری نیز استفاده کرد.
به عنوان مثال علی حسینی کارشناس صنعت لاستیک با بیان اینکه در نظر نگرفتن یک شبکه منسجم برای توزیع کالا در نهایت به ضرر مصرفکننده منجر خواهد شد، اظهار داشت: ایجاد شفافیت و برقراری امکان رصد کالا از طریق شبکه توزیع، موجب تسهیل نظارت بر بازار شده و توانایی نهادهای نظارتی در مقابله با سودجویی و احتکار را افزایش میدهد.
چرا لاستیک سواری به صورت سیستمی توزیع نمیشود؟
به گزاش پارس تایر، سامانه جامع تجارت با هدف ایجاد یک سامانه واحد جهت مدیریت فعالیتهای تجاری بازرگانان و فعالان تجاری در حوزه ثبت اطلاعات خرید و فروش کالا ، نگهداری و انبارش کالا و حمل کالا طراحیشده است و بر اساس قانون مبارزه با قاچاق و ارز همه سازمانهای دولتی و خصوصی در حوزه تجارت، تولید و واردات میبایست با این سامانه همکاری کنند.
با وجود الزام قانونی و بر اساس مصوبه کارگروه تنظیم بازار مبنی بر الزام تولیدکنندگان به ثبت اطلاعات در سامانه جامع تجارت، تولیدکنندگان لاستیک تاکنون از این کار امتناع و در برابر شفافسازی زنجیره تأمین مقاومت کردهاند که این امر نه تنها باعث ایجاد عدم شفافیت و احتکار تایر در انبارها شده است، بلکه امکان بکارگیری سامانه توزیع سیستمی برای ساماندهی بازار لاستیک سواری را از حاکمیت و نهادهای نظارتی سلب میکند./تسنیم