حذف ارز دولتی برای واردات لاستیک و مواد اولیه آن به همراه عدم حمایت دولت از تولیدکنندگان سبب شده در ماههای اخیر شاهد نابسامانی لاستیک در کشور باشیم.
به گزارش پارس تایر، دو ماه پیش بود که مدیرکل دفتر امور خدمات بازرگانی وزارت صمت طی نامهای به رئیس هیات مدیره انجمن صنفی صنعت تایر اعلام کرد که دیگر برای واردات لاستیک و سایر موارد اولیه ارز 4200 تومانی حذف و به جای آن ارز نیمایی اختصاص می یابد، این خبر مثل بمبی بازار لاستیک کشور را هدف قرار داد تا جایی که هنوز شاهد افسارگسیختگی این بازار هستیم.
دور از انتظار نبود که این تصمیم به افزایش قیمت لاستیک در کشور منتج شد به طوری که شرکتهایی که توانسته بودند قبلا با دلار 4200 تومانی برای واردات تایر ثبت سفارش کرده بودند دیگر نتوانند مابه التفاوت این نرخ را تامین کنند، بنابراین بخشی از وارد کنندگان لاستیک از واردات آن منصرف شده و بخشی دیگر نیز مجبور شدند تا قیمت تایر را افزایش دهند.
به همین دلیل در بعضی از انواع پرمصرف مثل تایر پراید و پژو 405 با افزایش دو الی سه برابری قیمتها در بازار آزاد مواجه هستیم به طوریکه حتی عرضه تایر دولتی نیز نتوانست دردی از بازار تایر را دوا کند.
تصمیم یکباره مسئولان از عدم حمایت از واردات لاستیک موجب شد تا عده ای فرصت طلب دست به کار شوند و با واردات لاستیک و احتکار ان قیمت لاستیک را به چندین برابر برسانند تا از این بازار منفعت کسب کنند.
به طوری که براساس اظهارات سید محمد میرعابدینی دبیر انجمن واردکنندگان تایر ایران، به دلیل کاهش واردات لاستیکهای سواری و از سویی افزایش 70 درصدی قیمت لاستیکهای تولید داخل هر روز شاهد بالا رفتن قیمت آن در داخل کشور باشیم.
مردم چه می گویند؟
کاوه ناصری، یکی از رانندگان مینی بوس درون شهری در این خصوص گفت: واقعا کسی نیست که در مورد مشکلات این حوزه پاسخگوی ما باشد، سازمان تاکسیرانی قبلی را به عنوان متولی مینی بوس درون شهری اعلام کردند که هیچ امکاناتی به مینی بوس رانان نمی دهد از طرف دیگر با افزایش قیمت لاستیک در بازار آزاد چرا سهمیه لاستیک دولتی به مینی بوسهای درون شهری که دارای کارت شهری معتبر سازمان حمل ونقل بار و مسافر است تعلق نمی گیرد.
مهران سعیدیان یکی از رانندگان شهری می گوید: وقتی دولت با مصوبه خود افزایش 30 درصدی قیمت لاستیک خودروها را اعلام می کند معلوم است قیمت این کالا باید در بازار آزاد تا 300 درصد هم روند افزایشی به خود ببیند.
کیانوش فرخی یکی از رانندگان تاکسی های اینترنتی است که با گلایه از افزایش قیمت لاستیک می گوید: لاستیک دولتی پراید در حال حاضر جفتی 540 هزار تومان شده این در حالی است که سال قبل دو جفت را 680 خریدم، فقط می توانم بگویم متاسفم که کسی نیست بر بازار نظارتی داشته باشد.
چرا با کمبود لاستیک در کشور روبرو هستیم؟
شارلی انویه تکیه، عضو کمیسیون عمران مجلس نیز در این باره گفت: افزایش هزینه تولید تایر به واسطه افزایش نرخ ارز، تغییر ارز پایه واردات و تخصیص نیافتن ارز بر واردات اعم از مواد اولیه و محصول نهایی در ماه های اول سال، کمبود و افزایش 55 درصدی قیمت آن را به وجود آورده است.
وی اظهار نمود: افزایش قیمت لاستیک به ضرر حوزه حمل و نقل و جابه جایی مسافر است، زیرا بر اساس گزارش شرکت های مسافربری کشور، قیمت یک جفت لاستیک با کیفیت اتوبوس یا تریلی بالای 25 میلیون تومان است، از طرف دیگر رانندگان نه تنها توان خرید لاستیک را ندارند بلکه تأمین دیگر تجهیزات نیز امکان پذیر نیست و این مسئله به ضرر مسافران است، همچنین افزایش قیمت لاستیک تأثیر مستقیمی بر ناوگان حمل و نقل جاده ای خواهد داشت.
انویه تکیه افزود: کنترل، نظارت و مدیریت بر افزایش بی رویه قیمت لاستیک های وارداتی در راستای کنترل این بازار و جلوگیری از سوء استفاده برخی افراد سودجو و فرصت طلب با تأکید بر رعایت ضوابط قیمت گذاری کالاهای اساسی توسط هیأت تعیین و تثبیت قیمت به در نظر گرفتن سود مجاز صورت گیرد.
حذف ارز 4200 سبب نابسامانی های اخیر است
داوود سعادتی نژاد رئیس اتحادیه فروشندگان لاستیک، روغن و فیلتر نیز در گفتگویی اختصاصی اذعان داشت: علت واقعی نابسامانی های لاستیک در کشور به حذف ارز 4200 و اختصاص ارز نیمایی برای واردات این محصول و مواد اولیه آن و به صورت کلی تر عدم حمایت دولت از تولیدکنندگان و واردکنندگان آن بر می گردد.
وی افزود: اختلاف خاصی در قیمت لاستیک از درب کارخانه تا بازار مشاهده نمی شود ولی وقتی دولت قیمت های کارخانه را بالا برد دیگر شاهد افزایش 55 درصدی قیمت لاستیک در بازار هستیم به طوری که هر جفت لاستیک پراید 375 بوده ولی در حال حاضر به 600 تومان نیز رسیده است.
رئیس اتحادیه فروشندگان لاستیک، روغن و فیلتر تصریح کرد: بازار لاستیک ساماندهی شده است و مشکلی برای تامین لاستیک وجود ندارد چون تولیدات کشور به اندازه کافی صورت می گیرد و کمبودی در بازار احساس نمی شود.
سعادتی نژاد در ادامه یادآور شد: افزایش 23 درصدی قیمت لاستیک در چهارماهه نخست سال نسبت به سال گذشته ریشه در حذف ارز دولتی دارد ولی نابسامانی های این صنعت به راه اندازی سامانه ای برای توزیع لاستیک بر می گردد که جوابگوی نیاز رانندگان نیست و مشکلات زیادی دارد چون مثلا کسی که وسط اتوبان با بار میوه لاستیکش ترکیده است، چطور می تواند به راحتی و سرعت به لاستیک دسترسی داشته باشد و در این سامانه آن را ثبت کند، به همین دلیل به دنبال حل آن هستیم.
وی گفت: در شهر تهران 300 نمایندگی وجود دارد که محصول خود را از ۹ کارخانه تامین و در سراسر بازار عرضه می کنند ولی خرده فروش هستند در حالی که قبلا کار آنها را بنکداران بر عهده داشتند و پل ارتباطی بین آنها نیست و سبب نابسامانی در این صنعت شده است.
همچنین بخوانید: بازار لاستیک خودرو همچنان نابسامان است
افزایش قیمت ارز سبب گرانی لاستیک شده است
محمدرضا نیک قدم کارشناس صنعت تایر و مواد وابسته گفت: ستاد تنظیم بازار تولیدکنندگان را ملزم به ثبت اطلاعات خرید و فروش در سامانه تجارت کرده است، اما تا کنون حتی یک اظهارنامه هم در این سامانه ثبت نشده و این عدم اظهار شائبه احتکار و در نتیجه افزایش قیمتها رابه وجود آورده است.
وی ادامه داد: اگرچه نظارت میدانی در برخی از مواقع می تواند جوابگو باشد ولی در این مورد خاص نظارت میدانی اثربخشی لازم را ندارد و باید در عرصه سامانه هوشمند پیگیری شود.
وی خاطرنشان کرد: اگر واردکنندگان و تولیدکنندگان به درستی اطلاعات را در سامانه جامع انبارها وارد میکردند امروز قطعا با احتکار این کالا مواجه نمیشدیم.
نیک قدم با تاکید براینکه بخش اعظمی از مواد اولیه مورد نیاز تولید تایر مثل رزین وارداتی است تصریح کرد: با افزایش قیمت ارز قطعا قیمت مواد اولیه نیز بالا خواهد رفت و افزایش قیمت تمام شده لاستیک نیز امری طبیعی است.
وی تاکید کرد: آن موقع که مواد اولیه ارزان و در دسترس بود تولیدکنندگان نمی توانستند همه نیاز بازار را پاسخگو باشند چه رسد به این که اکنون واردات کاهش یافته و قیمت مواد اولیه نیز بالا رفته است بنابراین دولت باید همچنان از واردات لاستیک حمایت کند.
سیاست نادرست دولت، گرانی لاستیک را به بار آورده است
رضا رستمی یکی از کارشناسان صنعت پتروشیمی نیز در این باره می گوید: بخشی از مواد اولیه تولید لاستیک در داخل کشور و بخشی نیز وارداتی است بنابراین دولت باید از واردات مواد اولیه حمایت کند تا این صنعت بتواند روی پای خود بیاستد.
وی تصریح کرد: دولت به منظور حمایت از تولید داخل ارز 4200 تمانی از واردات لاستیک و مواد اولیه را برداشت به همین دلیل تولید کننده با مشکل عدیده ای مواجه شد که این مسئله نتیجه سیاست نادرست دولت است.
رستمی ادامه داد: امروز وزارت صمت بدون متولی است و در سالی که به عنوان جهش تولید نامگذاری شده است متاسفانه صنعت کشور حال و روز خوبی ندارد بنابراین دولت باید فکر اساسی در این زمینه کند تا کشور از این معضل خارج شود.
وی با اشاره به اینکه میتوان با افزایش ظرفیت تولید کارخانجات داخلی از میزان واردات لاستیک کاست، ادامه داد: میتوان بخشی از ارزی که برای واردات تخصیص داده میشود را به تولیدکننده داخلی پرداخت تا ظرفیت غیرفعال کارخانهها فعال شود.
گفتنی است رئیس سازمان حمایت حقوق مصرفکنندگان و تولیدکنندگان کشور اخیرا از رفع مشکل لاستیک در کشور خبر داده و گفته است در یک ماه گذشته انباشت لاستیکهای وارداتی در گمرک وجود داشت که با مصوبه ستاد اقتصادی دولت در حال ترخیص است،
بنابراین باید منتظر ماند که آیا با ترخیص این لاستیک ها از گمرک شاهد کاهش قیمت آن در بازار خواهیم بود یا اینکه دولت تصمیم دیگری را در این باره اتخاذ خواهد کرد./بازار