سخنگوی انجمن صنعت تایر ایران در خصوص آثار قیمت گذاری دستوری محصول تایر و راهکارهای مهار قیمت در بازار توضیحاتی مطرح کرد.
به گزارش پارس تایر، مصطفی تنها در خصوص وضعیت قیمت تایر در بازار اظهار داشت: قیمت تایر در بازار خیلی بیشتر از نرخ مصوب از درب کارخانه است. وی در خصوص تاثیر قیمتگذاری دستوریض بر صنعت تایر گفت: روشهای فعلی قیمتگذاری موجب تحصیل بیشترین میزان سود از سوی دلالان خواهد شد.
سخنگوی انجمن صنعت تایر ایران افزود: در شرایط فعلی با توجه به وجود 9 کارخانه تولیدکننده تایر در داخل کشور و واردات 15 تا 20 برند دیگر از خارج از کشور، اگر کنترل و تعیین متناسب قیمت در اختیار تولیدکنندگان بود رقابتی ایجاد میشد که منجر به مدیریت و کنترل بازار میگردید. تنها تاکید کرد: کالای تولید داخل در نهایت با قیمت تصویبی و ابلاغی به صنعت تایر به دست مصرفکننده نمیرسد و سود حاصل از فروش عاید دلالان میگردد.
وی ادامه داد: با توجه به عدم تخصیص ارز دولتی به صنعت تایر که البته منطقی نیست، اگر همچنان اصرار بر روشهای فعلی قیمتگذاری وجود دارد، حداقل اجازه فروش آنلاین برای بخشی از محصولات صادر شود تا محصول با قیمت مصرفکننده به دست متقاضیان واقعی برسد که به نوعی به توانایی مهار قیمت در بازار میانجامد.
همچنین بخوانید: تخصیص ارز دولتی به واردات مواداولیه تایر متوقف شد
سخنگوی انجمن صنعت تایر ایران گفت: تاکید بسیاری بر تولیدکنندگان تایر شده است که فروش آنلاین صورت نگیرد و در صورت اجرای این نوع فروش، به قیمت درب کارخانه باشد که برای تولیدکنندگان مقرون به صرفه نیست و علاوه بر آن تولیدکنندگان تایر نیز خواهان رقابت با نمایندگیها نیستند.
تنها بیان کرد: فروش آنلاین هزینه بر است زیرا نیازمند زیرساخت اعم از نرمافزار، بکارگیری نیروی انسانی و همچنین پرداخت مخارج انبارداری است و این فروش آنلاین بر اساس قیمت درب کارخانه امکانپذیر نیست و شرایط تعیین شده به معنی عدم اقدام به فروش آنلاین است.
وی با بیان اینکه در حال حاضر صنعت تایر ابزاری برای کنترل بازار در اختیار ندارد در خصوص تقاوت قیمت محصول تایر از درب کارخانه و بازار گفت: تفاوت قیمتها در سایزهای مختلف متفاوت است و در سایز پرایدی بیشترین تفاوت قیمت مشاهده میشود که البته بستگی به میزان تقاضا در بازار دارد.
سخنگوی انجمن صنعت تایر ایران در پایان در خصوص وضعیت تامین تایرهای سنگین در بازار خاطرنشان کرد: تامین تایرهای سنگین با چالشی مواجه نیست زیرا واردات این نوع تایرها، با مقادیر زیاد و با تعرفه 6 درصد انجام میپذیرد و تولیدات داخلی آن نیز تداوم داشته و در بازار موجود است به نحوی که کارخانجات داخلی برای بازاریابی محصولات تولیدی دچار مشکل هستند./خبر خودرو