بهرغم ممنوعیت خرید تایرهای خارجی دارای مشابه داخلی توسط خودروسازان، خبرها از واردات 100هزار حلقه تایر رینگ 13و 14توسط دو خودروساز کشور حکایت دارد.
واردات تایرهای چینی آنهم برای استفاده در خودروهای صفر کیلومتر تولید داخل از این لحاظ عجیب است که هر روز شنونده گلایههای مسئولان از کمبود منابع ارزی و تاکید آنها بر لزوم مدیریت منابع موجود هستیم. حال در این شرایط که صنعت تایر کشور درتولید لاستیکهای رادیال سواری برای سه رینگ پرمصرف 13،14و 15به خودکفایی رسیده است و حتی مازاد تولید نیز دارد، دو خودروساز کشور در اقدامی عجیب به جای خرید تایر از تولیدکنندههای داخلی دست به واردات کالای دارای مشابه داخلی از چین زدهاند.
بهتازگی 100هزار حلقه تایر چینی در سایزهای مذکور وارد انبار خودروسازان شده است.این تعداد تایر درحالی از چین تامین شده که تایرسازان داخلی امکان و توان تامین آن را در کشور دارند و از قضا محصولات خود را نیز با مهلت پرداختهای طولانیمدت در اختیار خودروسازان قرار میدهند.
به گزارش پارس تایر، بهنقل از منابع آگاه تایرهای چینی از دو برند لینگلانگ و تراینگل خریداری و در انبار دو شرکت خودروساز تخلیه شدهاند. این در حالی است که شرکتهای کویرتایر و آرتاویلتایر دو تامینکننده اصلی تایرهای رینگ 13 هستند و گروه صنعتی بارز نیز بیشترین تعداد از تایرهای سایز 14 را تامین میکند.
ازسویدیگر دکتر محمدرضا تقیگنجی، رئیس انجمن صنفی صنعت تایر ایران از بدهی بیش از 200میلیاردتومانی خودروسازان به مجموعه صنعت تایر کشور خبر داد و گفت: متاسفانه با وجود توان صنعت تایرسازی داخلی برای تامین نیاز خودروسازان و بازار در سه سایز پر مصرف 13تا 15، متاسفانه خودروسازان در صدد حذف تعرفه واردات تایر برای خودروهای تولید داخل بوده که با پیگیری انجمن صنعت تایر این موضوع از دستور کار کمسیون ماده یک وزارت صنعت، معدن و تجارت حذف شد.
به گزارش فصل اقتصاد، کمیسیون ماده یک متشکل از کارشناسان وزارت صمت و گمرک ایران است و در پایان هر سال درباره تعرفه واردات کالاهای مختلف تصمیمگیری میکند. بهگفته دکتر گنجی، خودروسازان در جلسه اخیر این کمیسیون درخواست حذف تعرفه واردات برای تایرهای خارجی را داده بودند. وی تاکید کرد براساس قانون خودروسازان برای واردات قطعات خود معافیت گمرکی دارند که البته تایر از آن مستثنی است.
بهگفته کارشناسان بازار و صنعت تایر، اقدام اخیر خودروسازان برای واردات و خرید تایرهای خارجی به جای کالای ایرانی به این دلیل صورت گفته است که میزان بدهی این شرکتها به تایرسازان بالا رفته و آنها به همین منظور سعی در خرید و تامین کالای مور نیاز خود از منابع دیگر دارند.
حال باید دید در سال حمایت از تولید ملی وکالای ایرانی، دولتیها چه برخوردی با واردات تایرهای چینی برای خودروهای تولید داخل خواهند کرد. آنهم در شرایطی که مجلس بهتازگی قانونی را برای ممنوعیت ثبتسفارش کالاهای خارجی دارای مشابه داخلی بهتصویب رسانده است و وزارت صمت باید به سرعت آییننامه اجرایی آن را تدوین و عملیاتی کند./دنیای خودرو