روند انتقال ارز برای خریدهای خارجی تایرسازان کند شده است و ازسویدیگر موجودی انبارمواد اولیه تایرسازان به شدت کاهش یافته است.
بهگفته رئیس انجمن صنفی تولیدکنندگان تایر،کارخانهها تنها با 60 یا حداکثر 70درصد ظرفیت خود به تولید مشغول هستند. کاهش تولیدی که ارتباط مستقیم با کمبود مواد اولیه دارد و به چالشی بزرگ برای تایرسازان کشور تبدیل شده است. ازسویدیگر تولیدکنندگان تایر در کشور بارها از خودکفایی در تامین لاستیکهای رینگ 13تا 15خبر دادهاند و همین موضوع باعث شده است دولت به بهانه حمایت از صنایع داخلی تعرفههای سنگینی برای واردات تایرهای سواری وضع کند.
به گزارش پارس تایر، این جدا از مشکلاتی است که این روزها تایرسازان برای تولید تایرهای باری-اتوبوسی دارند و با وجود انجام حجم گستردهای از واردات اما هنوز هم باید برخی سایزهای خاص تولید داخل را با قیمتهای عجیبوغریب در بازار پیدا کرد.اما آنچه باعث تعجب است شفاف سخن نگفتن یک مسئول در انجمن صنفی تولیدکنندگان تایر با مردم، آنهم در مصاحبه تلویزیونی است.
در شرایطی که تمام فعالان این صنعت از وجود مشکلات متعدد بر سر تامین به موقع مواداولیه برای سرپا نگه داشتن خطوط تولید باخبر هستندیک مسئول در انجمن صنفی تولیدکنندگان تایر در گفتوگو با یکی از بخشهای خبر سیما بهطورکلی کاهش تولید تایر در کشور را کتمان کرد و تمام تقصیرها را به گردن دلالهای ناشناس انداخت که همیشه در مظان اصلی اتهام هستند.
تنها در پاسخ به سوال مجری تلویزیون که علت بالا رفتن قیمتها را میپرسد و اینکه آیا قیمتها به صورت رسمی افزایش یافته یا کاهش تولید باعث بروز این مشکل شده است، با اطمینان خاطر می گوید تولید تایرسازان در سال گذشته نسبتبه سال96 فقط 4درصد کاهش یافته است و بالا رفتن قیمتها دلیلی جز فعالیت دلالها در بازار ندارد.
علت طفره رفتن این مسئول از اعلام مشکلات تایرسازان و موانعی که بر سر تامین مواد اولیه خود دارند، خود علامت سوال بزرگی است که در ذهن فعالان این صنعت شکل گرفته است.
شرکتهای تایرساز بهرغم اعلام رسمی انجمنشان که بر عدم کاهش ظرفیت تولید تاکید دارد، هنوز سبدی برای فروش محصولات خود در سومین ماه سال اعلام نکردهاند و تنها گروه صنعتی بارز، سبد فروش تایرهای بایاس را برای نمایندگان خود عرضه کرده است./دنیای خودرو