تایر هم مانند دیگر کالاهای مصرفی تاریخ انقضا دارد، پس قبل از خریداری تایر جدید و حتی رانندگی با خودرویی که سالها از تعویض تایر آن میگذرد به این نکته مهم توجه کنید.
به گزارش پارس تایر، تاریخ انقضای تایر یکی از مواردی است که کمتر رانندهای از آن اطلاع دارد؛ اینکه یک تایر تاریخ گذشته میتواند خودرو شما را به یک ارابه مرگ تبدیل کند و باعث خسارتهای شدید مالی و حتی جانی شود.
شاید شما هم هنگام فروش خودرو خود با افتخار به این نکته اشاره کردهاید که با وجود اینکه چند سال از عمر این خودرویتان میگذرد هنوز تایر زاپاس آن به زیر ماشین نرفته است. در چنین مواقعی بدون هیچ تاملی بهتر است به فکر دورانداختن تایر بهظاهر نو و خرید یک تایر جدید باشید.
درمورد مدتزمان انقضای تایر هنوز کارشناسان صنعت تایرسازی به اجماع نظر نرسیدهاند که البته اصلیترین علت آن نوع تکنولوژی استفادهشده در ساخت انواع مختلف تایر است.
اگرچه برخی سازندگان مطرح دنیا مانند میشلن انقضای تایر را حدود 7سال پس از تولید اعلام میکنند اما آنچه بهعنوان یک استاندارد جهانی مطرح میشود، فاصله زمانی 5سال برای استفاده از یک تایر پس از خروج از خط تولید است، حتی اگر از آن استفادهای نشده باشد و در بهترین شرایط انبارداری نگهداری شده باشد.
همچنین بخوانید: نحوه خواندن سایز لاستیک
دکتر سعید تقوایی، مدیرعامل شرکت مهندسی و تحقیقات صنایع لاستیک ایران زمان مناسب برای استفاده از یک تایر را حداکثر 5سال دانست و گفت: اگر تایر درحال استفاده باشد زمان استفاده از آن بسته به میزان بار وارد شده، کیلومتر پیمایش، نوع جاده و متوسط سرعت خودرو بین 40تا 80هزارکیلومتر تعیین میشود. اما اگر تایر پس از خروج از خط تولید، تنها برای مدت 5سال بلااستفاده بماند بهدلیل از دست دادن ساختارهای داخلی خود باید معدوم شود و به هیچ وجه در خودروها مورد استفاده قرار نگیرد.
وی مرجع تعیین مدت زمان 5سال برای عمر مفید تایرها را دپارتمان حملونقل آمریکا دانست و اظهار داشت: تمام تایرهای تولیدی در دنیا دارای کد DOT هستند که از 13رقم و حرف تشکیل شده است.
این کد دارای اطلاعات کشور و کارخانه محل و سال ساخت تایر است. مصرفکنندگان در صورت واردکردن این کد در سامانه DOT میتوانند به اطلاعات ساخت آن دسترسی پیدا کنند. البته اگر 5سال از ساخت تایر گذشته باشد تایر مذکور از نظر این دپارتمان منقضی شده و قابل استفاده نیست.
وی خاطرنشان کرد: تایرسازان ایرانی بهدلیل تحریمها قادر به ثبت کد مذکور در سامانه نیستند اما مصرفکننده میتواند با توجه به سال ساخت محصول، از قابل استفاده بودن آن مطلع شود.
دکتر تقوایی با تاکید بر اینکه هیچ تایری پس از گذشت 5سال از تولید آن قابل استفاده نیست، گفت: گذر زمان باعث ایجاد تخریبهای استاتیک در لاستیک میشود که از جمله آن میتوان به ازدست رفتن کیفیت مواد بهکار رفته در تایر و شکستهشدن اتصالات عرضی پلیمرها اشاره کرد. همچنین پس از این مدت مواد ضد ازن و ضد اکسیژن موجود در تایر تبخیر میشوند و با از دست رفتن خاصیت ضد ازنی و ضد اکسیدی تایر، روند تخریب آن سرعت میگیرد.
تاریخ انقضای تایر امری جدا از میزان کارکرد آن است، به این معنی که اگر تاریخ انقضای یک تایر فرارسیده باشد، حتی اگر تایر کارکرد کمی دارد باید برای تعویض آن اقدام کرد. شاید در این خصوص لازم است تا سازمان ملی استاندارد بهعنوان تنها مرجع رسمی در کشور، برای صدور دستورالعمل تاریخ انقضای تایر و اطلاعرسانی صحیح آن به مصرفکنندگان اقدام کند./دنیای خودرو