عمده تولید گروه صنعتی بارز به محصول تایر اختصاص دارد. این شرکت طی 10 سال گذشته بزرگترین تولیدکننده تایر انواع خودروها در کشور بوده است، بهطوریکه در سال 96 توانسته 38درصد تولید انواع تایر در داخل را به خود اختصاص دهد.
به گزارش پارس تایر، در روزهایی که دوصنعت خودرو و قطعه کشور با مشکلات بسیاری برای ادامه حیات دست به گریبان هستند، دیگر صنایع وابسته به خودروسازی نیز از مشکلاتی مثل بالارفتن نرخ ارز و قیمتگذاریهای فرمایشی رنج میبرند. در این بین، صنعت تایر بهعنوان یکی از صنایع استراتژیک از اهمیت ویژهای در کشور برخوردار است. گروه صنعتی بارز بهعنوان بزرگترین و مهمترین تولیدکننده تایر در کشور، حضور فعالی در بورس نیز دارد و بررسی عملکرد بورسی این شرکت خود میتواند روشنگر وضعیت تایرسازی کشور در طول سالهای گذشته باشد.
بارز؛ بزرگترین تولید کننده تایر
باتوجهبه گزارش تحلیل کارگزاری آبان، بر طبق آمار سال گذشته، تعداد ۱۱واحد تولیدی در این حوزه فعالیت میکنند که شامل گروه صنعتی بارز، لاستیک بارز کردستان، تولید لاستیک دنا، مجتمع صنایع لاستیک یزد، آرتاویل تایر، تولیدی ایرانتایر، لاستیک پارس، ایران یاسا تایر و رابر، لاستیک خوزستان، کیانتایر و کویرتایر هستند. در نمودار زیر سهم هر شرکت از تولید تایر در سال ۹۶ نشان داده شده است.
شرکتهای تایری فعال در بورس
سه شرکت گروه صنعتی بارز (با نماد پکرمان)، ایرانتایر (با نماد پتایر) و کویر تایر (با نماد پکویر) در بورس حضور دارند که در جدول زیر، مشخصات این شرکتهای بورسی فعال در صنعت تولید تایر خودرو آمده است:
مقدار تولید شرکت بارز
عمده تولید گروه صنعتی بارز به محصول تایر اختصاص دارد. این شرکت طی 10 سال گذشته بزرگترین تولیدکننده تایر انواع خودروها در کشور بوده است، بهطوریکه در سال 96 توانسته 38درصد تولید انواع تایر در داخل را به خود اختصاص دهد.
در نمودار زیر مقدار کل تولید تایر کشور، شرکت بارز و واردات این محصول از سال 90 نشان داده شده است. از سال 90 تولیدات گروه صنعتی بارز روند صعودی گرفته، بهطوریکه میزان تولید این شرکت در سال 90 از 64هزار تن به 80هزار تن در سال 96رسیده است. (ارقام به هزار تن)
میزان فروش شرکت بارز
مبلغ فروش حاصل از محصولات بارز در سال 96 حدود 9.2هزارمیلیارد ریال بوده است. در 8ماهه سپریشده از سال جاری مجموع مبلغ فروش شرکت 6.9هزارمیلیارد ریال بوده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش 16درصدی را تجربه کرده است.
در نمودار زیر روند مبلغ فروش بارز به تفکیک محصولات از سال 94 نشان داده شده است. بیشترین حجم فروش و تولیدات این گروه صنعتی در طول چهارسال گذشته مربوطبه تایرهای رادیال بوده است.
حاشیه سود ناخالص بارز
عدم رشد نرخ فروش محصولات متناسب با افزایش هزینههای تولید که به دلیل دخالت سازمان حمایت در قیمتگذاری رخ داده، سبب شده است حاشیه سود ناخالص بارز مانند سایر تولیدکنندگان تایر روند نزولی داشته باشد. در نمودار زیر حاشیه سود ناخالص بارز از سال 93 نشان داده شده است.
نتیجهگیری
در سال جاری از یکسو افزایش نرخ ارز که موجب بالارفتن هزینه تولید شرکتهای تایرساز شد و از طرف دیگر عدم افزایش متناسب نرخ محصولات ازسوی سازمان حمایت باعث شد حاشیه سود ناخالص این شرکتها روند نزولی داشته باشد.
بر همین اساس، شرکتهای فعال این حوزه درخواست افزایش 30درصدی نرخ فروش محصولات را به سازمان حمایت ارائه کردند که درنهایت سازمان حمایت با افزایش 20درصدی قیمت تایرهای رادیال و 32درصدی تایرهای بایاس موافقت کرد.
افزایش نرخ ارز علاوهبر تاثیرات مستقیم ذکرشده تاثیرات غیرمستقیمی هم بر این صنعت داشته است. برای مثال از جذابیت واردات تایر کاسته است که این رخداد با توجه به سهم 38درصدی بارز در این بازار میتواند به افزایش فروش مقداری شرکت کمک کند.
با اینحال، افزایش نرخ ارز و عدم همکاری شرکتهای خارجی با خودروسازان بر تولید این صنعت تاثیر منفی گذاشته است که تداوم این روند نیز میتواند مقدار فروش حوزه تجهیزی تایر را با کاهش همراه کند.
برای سال آینده اما زمزمه تغییر نرخ دلار دولتی به 58هزار ریال به گوش میرسد که تحقق این رخداد میتواند هزینه تولید شرکت را با افزایش همراه کند.
با اینحال اگر به اندازه رشد نرخ دلار دولتی، نرخ فروش شرکت هم رشد کند، سودآوری بارز متحول خواهد شد. اما باید به این امر توجه کرد که افزایش نرخ تایر از سوی سازمان حمایت هیچگاه به اندازه افزایش هزینهها نبوده است./دنیای خودرو